onsdag 23 februari 2011

Ekospinning - NyTeknik

Ekospinning - NyTeknik

Vilken uppgift är rätt?

Ekospinning

I tidningen Metro 2010-11-29 kunde man läsa följande:

”Den nya ekospinningen kommer så klart från USA och finns än så länge bara på ett fåtal gym i Nordamerika. Det hela fungerar så att man sätter en liten generator på en spinningcykel. En sal med 20 spinningcyklar genererar så mycket el att det skulle räcka att värma upp 72 hem per år. Enligt en forskningsrapport skulle åtta miljoner cyklar generera 60 miljoner kilowatt per timme. Detta skulle motsvara el till 45 miljoner hem.”

Det vore fel säga att ”inte en siffra är rätt” i denna artikel, för bland alla tokigheter finns faktiskt en uppgift som inte är helt orimlig. Vilken då?

Svar längst ner på sidan.

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

Svar:

Om 60 miljoner kW ”per timme” välvilligt tolkas som 60 miljoner kW el till 45 miljoner hem blir det ca 1300 W per USA-hem, vilket är tänkbart om det inte gäller elvärme. Men resten av uppgifterna i artikeln är helt tokiga.

En elitidrottare kan högst prestera cirka 300 W under mer än några få minuter. Även om cyklarna används oavbrutet, dygnet runt, skulle elvärme till 72 hem från 20 cyklar ungefär motsvara att man alltid hade en 60W-lampa tänd hemma. Kroppen betraktad som en energiomvandlande maskin har cirka 25 % verkningsgrad, så cyklisten genererar också värme som bl a svettas bort. Även om man kunde ta tillvara den energin blir det högst ca 300 W per hem, det vill säga mycket långt från vad som behövs för att värma en bostad.

Vidare innebär uppgiften om 60 miljoner kW från 8 miljoner cyklar att cyklisten måste prestera 7,5 kW, eller ca 10 hästkrafter. Men man behöver inte kunna så mycket om kilowatt, effekt och verkningsgrad för att inse det orimliga i att en enda cykel skulle kunna värma 3,6 hem (20 cyklar för 72 hem).

En kontroll på nätet av ursprunget till uppgifterna visar att de 20 cyklarna använda på ett gym ett helt år beräknades ge energi motsvarande belysningen (inte värmen) i 72 hem under en månad (inte ett år). Då blir det inte så orimligt.

Av: Göran Grimvall

AdTech Ad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar