torsdag 17 februari 2011

Vilken android-mobil har bästa kameran? - Mobil.se

Vilken android-mobil har bästa kameran? - Mobil.se
Har du bestämt dig för en Androidmobil men vill ha den med bäst kamera?
Mobil har jämfört de sju bästa alternativen just nu och korat en vinnare.

Till det yttre är det inte mycket som förenar de sju telefonmodellerna i det här testet. Medan Desire HD är en av de största telefonerna jag provat på utmärker X10 Mini sig med sitt minimala format. Därtill har vi Galaxy S som ser ut nästan som en Iphone och Motorola Defy som är en telefon byggd för tuffa tag. Nexus S är inte helt olik Galaxy S men har en liten böjd form och är snäppet mindre. Det som förenar telefonerna är att de alla har Android som operativsystem.

Avsikten med testet är att utröna vilken telefon som är bäst för att ta bilder och filma med. Hur telefonerna står sig gällande andra funktioner är inte i fokus i det här testet. Eftersom samtliga lurar kör Android finns samma programutbud från tredjepartstillverkare att tillgå till dem.

Samsung Galaxy S

Först ut i testet är Galaxy S vars kamera är på 5 megapixel. Telefonen saknar allt vad kameraknappar heter och att ta bilder på sig själv blir därför en krånglig historia då man inte kan se var på skärmen man ska peka för att trycka av kameran. Det finns en självutlösare på telefonen men eftersom Galaxy S är designad med rundade kanter är det heller inte lätt att lyckas placera telefonen på ett stabilt sätt för att ta bilder.

Android kameratest Samsung Galaxy S

Telefonen är försedd Android version 2.2 och kameran har bra inställningsmöjligheter. Det finns tre fokuslägen, ett automatiskt, ett för makrobilder och ett för ansiktsigenkänning. Det går att justera såväl vitbalans som iso-värde och det finns även en funktion för att undvika att knäppa bilder när motivpersonen råkar blinka till. Telefonen har bra funktioner för man ska kunna dela med sig av sina bilder via sms, e-post, Facebook och andra sociala tjänster.

Videoinspelningsfunktionen stödjer 720p-upplösning med 30 bilder per sekund vilket gör att det blir bra flyt på det filmade materialet. Här drar telefonen verkligen nytta av den kraftfulla processorn på 1 ghz som finns under skalet på den. Inställningarna för videoinspelningen är tyvärr få, dock går det åtminstone att justera vitbalansen. Som enda kameramobil i testet som helt saknar fotolampa eller blixt gör Galaxy S förstås inget vidare ifrån sig när det gäller mörkerfotografering. Bilderna blir gryniga och mörka och om man ökar exponeringstiden genom att aktivera det särskilda mörkerläget blir det i princip omöjligt att ta bilder med rörliga motiv. För makrofotografering och bildtagning under bra ljusförhållanden ger Galaxy S ett klart godkänt resultat med bra färgåtergivning och bra detaljrikedom.

Plus: Bra inställningsmöjligheter, bra flyt på videoinspelningen

Minus: Ingen lampa eller blixt, ingen kameraknapp

Vi ber om ursäkt för att bilderna från Galaxy S har låg upplösning.

Android kameratest Samsung Galaxy S ute

Kameran ger bra, skarpa och detaljrika bilder vid goda ljusförhållanden.
Android kameratest Samsung Galaxy S makro

Vid makrofotografering kan man ta bilder på ner till 10 centimeters avstånd. Det krävs dock en del tålamod för att få till bra fokus.
Android kameratest Samsung Galaxy S mörk utan

Utan lampa eller blixt blir det förstås inga bra bilder när ljuset är dåligt och här blir det bottenbetyg för Galaxyn.
Android kameratest Samsung Galaxy S Mörk

Samma motiv igen, med fotolampa, samma resultat. Mörkerfotografering är den här telefonens stora svaghet.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Minstingen i testet är Sony Ericssons X10 Mini och även prislappen för den här telefonen ligger lägre än för övriga telefoner i testet. På ovansidan av luren sitter en liten knapp för att använda kameran och det minimala formatet till trots ligger den bra i handen när man ska ta bilder. Telefonen går med viss ansträngning att balansera på högkant för att ta självutlösta bilder.

Android kameratest Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Jag gillar gränssnittet för kameran. Det är enkelt att använda och genom ikoner i hörnen på den pyttelilla skärmen kommer man åt inställningar, kan stänga av eller slå på blixten och se bilder man har tagit tidigare. Vad inställningarna beträffar har man fyra olika fotolägen att välja mellan och det går inte att justera saker som vitbalans eller exponering. Kameran är dock duktig på att själv fixa bra inställningar för detta och den är snabb på att fokusera när man trycker in kameraknappen. Vid makrofotografering var den klart enklast att få till bra bilder med bra fokus på i det här testet.

Videoinspelningsfunktionen på kameran är begränsad till vga-upplösning med 640x480 punkter och det går att ha led-lampan påslagen under inspelningen. Även om filmerna alltså inte blir särskilt detaljrika tack vare den låga upplösningen är det ändå bra flyt i dem.

Det är förvånansvärt bra styrka i den lilla led-lampa som pryder telefonens baksida och på inte allt för långt avstånd går det att få till bra bilder även i dåligt ljus. Vad gäller mörkerfotografering utan blixt får telefonen godkänt även om det precis som med X10:an är svårt att få till riktigt bra skärpa. Vid bra ljusförhållanden gör kameran sig förstås bäst och faktum är att den faktiskt slår storebrodern X10 genom att ha bättre skärpa.

Plus: Billig och prisvärd, snabb fokus och bra skärpa

Minus: Lågupplöst videoinspelning

Android kameratest Sony Ericsson Xperia X10 Mini ute

Kameran ger skarpa och klara bilder i bra ljus och känns snäppet bättre än X10:an när det gäller just skärpan.
Android kameratest Sony Ericsson Xperia X10 Mini Makro

Vad gäller makrobilder är kameran snabb på att hitta rätt fokus. Det lilla formatet på luren gör dock att det kan vara svårt att vara tillräckligt stadig på handen för att få till bra bilder.
Android kameratest Sony Ericsson Xperia X10 Mini Mörk utan

Kameran ger relativt bra färgåtergivning trots dåligt ljus. Lång exponeringstid och svårigheter att hålla den lilla telefonen tillräckligt still gör dock att det är svårt att få till bra skärpa.
Android kameratest Sony Ericsson Xperia X10 Mini mörk

Den lilla led-lampan på X10 Mini:n är förvånansvärt kraftfull och räcker till för att få någorlunda bra ljus vid mörker om inte avståndet till motivet är för långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar