tisdag 15 mars 2011

Doro rapportkommentar: PE-tal med skatt

Doro rapportkommentar: PE-tal med skatt

Doro kom med en till synes stark rapport?
Kursen gick upp.
Men var rapporten bra?


Fjärde kvartalets omsättning ökade ”bara” med 22% jämfört med förgående år (+52% för tredje kvartalet) och orderstocken ökade bara med 6% (+47% för tredje kvartalet). (En förklaring kan vara att fjärde kvartalet i fjol var väldigt starkt.)

Resultatet före finansiella poster och skatt (EBIT) ökade 37,5 % (89% för tredje kvartalet )till 13,2 Mkr.

I och med att det i tredje kvartalet togs förluster på valutasäkringar så borde 4.e kvartalet vara ca 10 milj kr bättre utan dessa då inköpen blir billigare för att man då räknar inköpen med en lägre valutakurs. Så jag var inte imponerad av 4.e kvartaltet och sålde. Då tänkte jag inte ta mig tid att skriva någon rapportkommentar.

Men placeringguiden, redeye många på företagsforum m.fl pratar man bara om p/e på 10 utan att nämna skatter. Jag tycker man i första hand skall titta på resultaten med schablonskatt (26,3% i Sverige) vilket är den långsiktiga intjäningsförmågan.

I och med att Doro har gått med stora förluster tidigare har de skatteavdrag. I vissa länder som Sverige och England kan Doro dra av tidigare förluster på skatten medans de betalar skatt i t.e.x. Frankrike. Dessutom får delar av dessa skatteavdrag nu återföras när man ser att företaget går så bra att man har skäl att tro att man på rimlig tid kommer att kunna utnyttja avdraget. Det gör att företaget i viss mån kan styra vilket resultat man vill visa.

Skulle Doro betalat normal skatt skulle vinsten varit ca 34,2 miljoner i stället för 57,1 milj kr och vinsten per aktie 1,79 kr vilket ger pe 16,7 vid kurs 30 kr. Se not 17 i rapporten där det sägs att skatt med 26,3% skattesats är 12,2 milj medans de redovisade en positiv skatt på 10,7 milj kr

Men Doro har fortsatt mycket förlustavdrag kvar och kan fortsätta visa upp ”uppblåsta” vinster ett bra tag till.

Pe under 17 är inte så farligt för ett lönsamt tillväxtbolag som visa på nya samarbeten och hade väldigt bra ordersiffror i Q3. Men Q4 siffrorna var enligt mig lite svaga, framför allt orderingången. Alla stora insiderförsäljningarna är negativa även om de nu kommer att kunna teckna optioner på att köpa mer aktier i framtiden.

Analytikern äger inte aktier i det analyserade bolaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar