samsung femtocell
Femtocellerna kan ta fart när 4g rullar ut, men på flera håll duger trådlösa nätverk minst lika bra, självständigt eller som komplement.
Under flera år har det debatterats kring femtocellernas roll i mobilnäten. Nu börjar allt mer peka mot att både femtoceller och trådlösa nätverk kommer att få samsas för att ge användarna bättre mobiltäckning.

En femtocell är alltså en liten bredbandsansluten basstation som just ska förbättra mobilsignalen i hemmet eller på ett kontor. Trenden nu är att tillverkarna börjar bygga enheter som även erbjuder trådlöst nätverk, så att användaren kan använda wifi för datatrafik och mobilsignalen för samtalstrafik.

Utbyggnaden av 4g-näten och deras större mängder datatrafik gör att efterfrågan på femtoceller kan öka ännu mer, men det kräver både planering och ordentliga kostnader för utbyggnationer. Just kostnaderna gör att många operatörer hellre ser trådlösa nätverk som ett bättre alternativ, då trådlösa routrar i dagsläget finns på många håll.

Exempelvis erbjuder den amerikanska mobiloperatören T-mobile möjligheten att låta Android-telefoner styra över både samtal och textmeddelanden till det trådlösa nätverket i stället, hanterat via ett bakomliggande system. Lösningen kräver förstås att telefonen alltid måste ha wifi påslaget, men det talas även om teknik som kan växla sömlöst mellan systemen.