fredag 11 mars 2011

Jordbävning fäller Nikkei - Affärsvärlden

Jordbävning fäller Nikkei - Affärsvärlden

Våldet i Mellanöstern och en kraftig jordbävning skakar de japanska börserna.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under fredagens handelssession efter att våldet i Mellanöstern och sämre makrostatistik än väntat från USA ökat oron för att den globala ekonomiska återhämtningen ska dämpas. Nedgångarna utökades i sluthandeln efter att en jordbävning skakat Japan.

Nikkei 225 föll 1,7 procent efter rapporter om en kraftig jordbävning utanför kusten i norra Japan. Jordbävningen skakade byggnader i Tokyo. Enligt mediauppgifter har många skadats och varningar om att en tsunamivåg på tio meter kan komma att träffa Japan har utfärdats.

Bank of Japan gick på morgonen ut och försäkrade att banksystemet fungerar och sade att centralbanken arbetar för att tillräcklig likviditet ska finnas tillgänglig. Centralbanken lovade också att försäkra stabilitet på finansmarknaderna.

Marknadssentimentet var svagt redan innan jordbävningen efter en uppgång i antalet nyanmälda arbetslösa i USA och rapporter om att Saudiarabiens polis skjutit mot demonstranter.

De kinesiska börserna klarade sig något bättre än övriga regionen. Kinas KPI och PPI kom in något högre än väntat i februari samtidigt som detaljhandelsförsäljningen var klart svagare än väntat. Försäljningen steg 15,8 procent från ett år tidigare, mot väntade 19,0 procent.

Industriproduktionen var lite starkare än väntat liksom de fasta bruttoinvesteringarna.

Zhou Xiaochuan, chef för Kinas centralbank PBOC, sade att Kina kommer att använda styrräntor för att kontrollera inflationen och att landet kan kontrollera valutaflöden över gränserna.

Marknadstemperatur ca kl 07.45
=========================

Nikkei 225 -1,7%

Topix Tokyo -1,7%

Hongkongs Hang Seng -1,4%

China Shanghai Composite -0,1%

China Shenzhen Composite +0,6%

Australiens S&P/ASX 200 Index -1,2%

Singapores STI -1,2%

Sydkoreas Kospi -1,3%

Taiwans Taiex -0,9%

Indiens BSE Sensex -0,5%

Av: Direkt / Affärsvärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar