torsdag 10 mars 2011

Ny superbörs på gång - Affärsvärlden

Ny superbörs på gång - Affärsvärlden

Världens näst största börs planerar sammanslagning med en mindre konkurrent.

Tokyo Stock Exchange, världens näst största börs, för just nu diskussioner med en mindre konkurrent Osaka Securities Exchange.

Redan nu förbereder Tokyo Stock Exchange för att en första försäljning av aktier som planeras att ske strax efter att bolaget har lämnat siffrorna för kvartalsrapporten i slutet av mars.

Under 2010 har volymerna och antalet listade företag på börsen dalat. Sammanslagningen mellan de två börserna skulle bli en i raden av sammanslagningar. Förra månaden stod det klart att Deutsche Börsen planerar att ta över NYSE Euronext för att skapa världens största börs. Bolagen har försökt att få samman två gånger tidigare men då har de misslyckats.

Nyligen la också London Stock Exchange, LSE ett bud på TMX Group som äger Torontobörsen. Singapore Exchange har också lagt ett bud på Lyssna

Läs fonetiskt
ASX som driver Australiens största börs.

Tokyo Stock Exchange, har varit den viktigaste börsen i Japan sedan 1878, men konkurrensen har ökat de senaste åren. Konkurrensen finns inte minst från Kina som gått om Japan som världens andra största ekonomi.

Av: Yvonne Edenholm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar