Närmare 18 miljoner pekplattor såldes under 2010. Det visar statistik från analysföretaget IDC. 10,1 miljoner plattor såldes under fjärde kvartalet. Det är mer än dubbelt så många som de 4,5 miljoner som skeppades ut under tredje kvartalet

Apples marknadsandel är fortfarande stor, men den sjönk under fjärde kvartalet till 73 procent, jämfört med 93 procent under tredje kvartalet.

Den främsta utmanaren var Samsung Galaxy Tab som tog för sig i julhandeln och landade på drygt 17 procents marknadsandel under fjärde kvartalet.

När det gäller årets försäljning för pekplattor beräknas den landa på ungefär det tredubbla.

– Vi räknar med att pekplattorna är på god väg att nå upå till en försäljning på drygt 50 miljoner enheter under 2011, konstaterar Loren Loverde, vice president Consumer Device Trackers på IDC.

Även läsplattor sålde bra. Försäljningen fyrdubblades under 2010 och landade på 12,8 miljoner enheter, varav drygt 6 milojoner såldes under det fjärde kvartalet. Lyftet under slutet av året förklaras till stora delar med att Amazon var väldigt prisaggressiva med sin läsplatta Kindle.