Utvecklare kommer att ha från 18 juni till den 9 juli 2012, totalt tre veckor, på sig att att skapa en app med hjälp av Canonicals utvecklingsverktyg Quickly, som kombinerar Python och GTK i ett enda Ubuntu-centrerat paket.

Apparna kommer därefter att bedömas av en panel, utvecklarna av de tre första får nya smartphonen Nokia N9. Dessutom kommer andrapristagaren få en System76 Lemur Ultra laptop, och vinnaren kommer att få en System76 Gazelle Professional laptop. Dessutom kommer de tre som får flest röster i communityundersökning också att belönas med en N9.

När tävlingen startat kommer Canonical att köra flera workshops inriktade på att ge utvecklare en grundläggande genomgång av hur man använder verktygen, och man uppmuntrar också de tävlande att söka hjälp på serviceresursen AskUbuntu.

Bidragen kommer att bedömas utifrån innovation, utseende, stabilitet, plattformsintegration och övergripande verktyg, och Canonical har inrättat en subreddit - r/UbuntuAppShowdown - för att underlätta för användare att byta idéer och brainstorma mer effektivt. Några av de första idéerna inkluderar en virtuell programmeringsmiljö för barn och en simulering av grillning av mat på en koleld.

Canonical hoppas att tävlingen bidrar till att öka medvetenheten om Quickly och popularisera verktygslådan bland utvecklare.

IDG News