torsdag 14 juni 2012

Google Street View granskas igen - Computer Sweden

Google Street View granskas igen - Computer Sweden

Brittiska myndigheter är på väg att åter öppna en granskning av Googles karttjänst Street View.

Brittiska informationskommissionären ICO kräver mer information av Google om projektet Street View efter publiceringen av en kritisk rapport från kommunikationsmyndigheten FCC.

Enligt rapporten från FCC har Google medgivit att en brittisk anställd på företaget, "ingenjör Doe", medvetet har utformar mjukvaran i Street View för att få tillgång till bland annat personlig e-post och lösenord för trådlösa nätverk som inte använde sig av kryptering. Insamlingen av data skedde när Googles bilar åkter runt och fotograferade av gatorna.

Tidigare har ICO inte ansett att Street View medvetet hämtade in personliga data som kunde kopplas till individer. Men efter rapporten från FCC meddelar nu ICO Google att företaget planerar att åter öppna sin granskning av karttjänsten.

Under den tidigare granskningen så fick ICO information från Google att det var ett misstag att data hade samlats in. Ifall data har samlats in medvetet, så har det skett under andra omständigheter än vad ICO fått information om, skriver myndigheten.

– Mot bakgrund av FCCs slutsatser, har vi valt att åter öppna vår granskning, säger Steve Eckersley, som är juridisk företrädare för ICO, till IDG News.

ICO kräver att Google lägger fram mängder av ny information, bland annat en detaljerad lista över vilka personliga data som samlades in i Storbritannien, samt detaljer om vilka tekniska eller organisatoriska åtgärder som har vidtagits för att begränsa datainsamlingen innan företaget medgav att insamlingen av data hade ägt rum i april 2010.

Även amerikanska justitiedepartementet har funderingar på att åter öppna sin granskning av Google. Sökmotorjätten uppger via en talesperson att företaget aldrig har haft en medveten avsikt att samla in personliga data.

– Google har heller aldrig använt sig av sådana data i våra produkter eller tjänster, säger en talesman för Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar