torsdag 14 juni 2012

Sparprodukter för pessimister

Sparprodukter för pessimister

Spartips Brittiska banken RBS svenska chefsanalytiker Pär Magnusson var rena domedagsprofeten på onsdagens pressträff. – Vi står inför en kris större än vid Lehmans konkurs 2008, säger han.  

I en djup finanskris rasar i princip alla risktillgångar som aktier. För dig som likt Pär Magnusson tror att Grekland och andra länder förr eller senare lämnar EMU med buller och brak är det därför en god idé att satsa på säkra placeringar.

Förutom en självklarhet som högräntekonton med insättningsgaranti är även indexobligationer ett alternativ för en del av ditt sparande.

De strukturerade produkter som RBS via samarbetspartnern SIP Nordic emitterar nu i juni kallas för Kreditplacering High Yield och Garantiobligation High Yield 6. De har sina fördelar, men är inte helt lätta att förstå sig på plus att de kostar 3 procent i courtage. Det är högt för att vara ränteberoende placeringar, särskilt som det i teckningskursen ingår arvode på 1,25 procent respektive 1 procent.

Produkten Kreditplacering High Yield har fem års löptid och saknar kapitalskydd. Avkastningen kommer enkelt uttryckt dels från ett index som följer eventuella kredithändelser hos 99 amerikanska bolag, dels ett index som följer fem högräntefonder från förvaltarjätten Pimco.
Produkten Garantiobligation High Yield 6 har kapitalskydd och aningen enklare upplägg, men också lite lägre potential. Löptiden är fem år och avkastningen kommer dels från årliga kuponger på indikativt 2 procent, dels från ett index som följer fem högräntefonder från Pimco.

Lägsta teckningsbelopp är ganska höga 50 000 kr, men det finns många andra alternativ på marknaden för garantiprodukter. Aktie- och ränteindexobligationer ges nämligen regelbundet ut av bland annat storbankerna och Carnegie.

För försiktiga investerare som kan ta något högre risk än sparkontot är även vanliga företagsobligationsfonder, Nordeas räntebevis och fastighetsbolagens börsnoterade preferensaktier bra räntealternativ.


Ett konto hos riksgällden är ett annat tips. Binder man 5 år kan man få inflationen+ en liten ränta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar