måndag 13 augusti 2012

Så tömmer du prylarna på hemligheter - Computer Sweden

Så tömmer du prylarna på hemligheter - Computer Sweden

Alla prylar måste tömmas på data när de en gång slängs. Att bli av med alla data är svårare än många tror. Här är några tips på vägen.

Oavsett om man uppgraderar datorn, smarttelefonen eller plattan, finns ett stort problem som många glömmer: Tömmer man inte apparaterna helt på data, så är det lätt att bli offer för exempelvis data- eller identitetsstölder.

Att bara tömma papperskorgen och radera programmen räcker inte. För att radera alla data behöver man gå betydligt längre för att verkligen se till att inte hemligheterna hamnar i orätta händer, råder IDG News. Så här bör du gå tillväga:

Mobiler, smarttelefoner och plattor

Många mobila apparater är kopior av användarnas liv i miniförpackning, med kontakter, e-post, inkommande och utgående telefonnummer, kreditkorts- och betalningsdat och information om sociala medier. Det går att försöka ta bort alla appar och kontakter, men chansen att lyckas helt är nästan noll.

I stället bör man göra en total återställning av telefonen, radera alla data och återgå till fabriksinställningarna. Hur det går till beror på operativsystem och enskild apparat. Generella instruktioner brukar skickas med de flesta apparater – läs instruktionsboken eller kolla med tillverkaren för att vara säker.

Android med versioner tidigare än 4.0: Här behöver man återställa fabriksinställningar, vilket sker från huvudmenyn under inställningar. Efter att ha fått en varning så utför man kommandot att återställa telefonen. Informationen på eventuella minneskort behöver också raderas, vilket kan göras genom ett kommando.

Även med Android 4.0 eller senare går gör man en återställning till fabriksdata. Då får man först en varningsskärm med information om alla konton användaren är inloggad på och därefter kan man gå vidare.

På Apples IOS skiljer det sig lite mellan olika versioner, men under inställningar finns en generell meny, där man använder ett kommando för att ta bort allt innehåll och alla inställningar.

I Windows Phone 7 finns en meny där man väljer inställningar > system > om, och därefter trycker på en knapp för att återställa telefonen.

Blackberry har under alternativ-menyn generella inställningar för säkerhet, där det går att radera alla data.

Hårddiskar på datorer

Att ta bort filer, foldrar och applikationer räcker inte på en stationär eller bärbar dator. Att flytta alla data i papperskorgen och därefter ta bort dem räcker inte heller. Det är relativt lätt att omskapa data genom att använda allmänt tillgängliga verktyg.

Även vid omformattering av hårddisken är det möjligt att omskapa borttagna data. Problemet kan bli stort. En möjlighet är att skaffa ett specialprogram för att radera alla data – vill man vara på den säkra sidan ett som uppfyller riktlinjerna från amerikanska försvarsdepartamentet. Sådana program skriver över hela hårddisken en mängd gånger på ett sätt som gör att originaldata inte kan återskapas. Ofta tar det flera timmar att utradera allt som finns på en hårddisk.

Det finns även gratisprogram som uppfyller myndigheternas riktlinjer, exempelvis programleverantören Dariks mjukara Boot and Nuke. Programmet utraderar allting på hårddisken och kan även användas med disketter, usb-minnen, cd och dvd. Ytterligare ett gratisprogram är Eraser.

På Mac kan man använda Apples inbyggda program Disk Utility. Det finns också tredjepartsprogram som Mireth Technologys Shredit X, som finns gratis i testversion, samt en betalversion. Programmet skriver över allt innehåll ett flertal gånger och raderar informationen på hårddiskar och annan hårdvara.

En säker metod är att skicka hårddisken till ett destruktionsföretag som fysiskt förstör hårddisken, vilket är svårt att göra på egen hand.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar