måndag 20 augusti 2012

Succé för räntebevisen

Succé för räntebevisen: Succé för räntebevisen

Den nya sparformen räntebevis har blivit en succé. Sedan Nordea lanserade bevisen i våras har 2,3 miljarder kronor placerats i dem. Detta skriver Dagens industri. 

På Nordea är man överraskade över det stora intresset.
– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att det skulle bli så här stort, säger Peter Frösell, chef för investeringsprodukter på Nordea Markets till Di.

Som en jämförelse har det placerats 6 miljarder kronor i den etablerade sparformen räntefonder hittills i år.
Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg har trenden de senaste åren varit att spararna sökt sig till mindre volatila placeringar. De har lämnat aktieplaceringar och sökt sig först till obligationer sedan till företagsobligationsfonder och nu till räntebevis.

Den stora skillnaden mellan räntebevis och företagsobligationsfonder ligger att du i ett räntebevis är exponerad mot ett enskilt företag medan du i en företagsobligationsfond får en större riskspridning då pengarna placeras i obligationer utgivna av en mängd olika bolag.

– Det som lockar med sparformen är att den ger en bra ränta på 4-8 procent per år. Pengarna lånas ut till stabila bolag, inte till bolag som exempelvis Nordic Mines, säger Claes Hemberg till Di.

Nordea erbjuder i dagsläget räntebevis i nio bolag, till exempel Volvo, Carlsberg och Volkswagen.
Den typiske spararen enligt Claes Hemberg är en äldre erfaren sparare med runt 800 000 kronor i besparingar. Snittsparande i räntebevis ligger på 69 000 kronor per kund. Minimum är 10 000 kr.
Räntebevisen omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Privata Affärer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar