fredag 31 augusti 2012

SvD:s räntereportrar svarade på bolånefrågor | SvD

SvD:s räntereportrar svarade på bolånefrågor | SvD

Svenskarna har blivit bättre på att pruta på bolån. Räntekartan har haft effekt. Men hur pressar man ner sin egen boränta? Så här svarade SvD:s reportrar Jan Almgren och Carolina Neurath när läsarna fick bestämma frågorna. 

Det var alla frågor vi hann med i dag. Vi tackar alla läsare för de intressanta frågorna vi fick in. Tyvärr hann vi inte svara på alla i dag. Jan och Carolina kommer fortsätta att granska boräntemarknaden här på SvD Näringsliv. Glöm inte att rapportera in din ränta på Räntekartan.
Johan: Varför skrevs det ingenting om de extremt låga räntemarginalerna och räntorna som ledde till finanskrisen? Hade ni uppmärksammat det istället för att tjata om ”höga” räntor kanske vi kunnat rädda situationen tidigare. Nu är vi ett av Europas högst belånade folk med en kris likt Spanien framför oss (eller Danmark, samma sak fast modell mindre).
Carolina Neurath: Hej Johan!
Jag tycker också att det är intressant att lyfta just den frågan. Låga räntor leder ju till högre skuldsättning och driver upp priserna. Det har vi faktiskt skrivit en hel del om på senare tid, där vi även lyft frågan om hur sunt ränteavdragen är - som också bidrar till billigare lån. Självklart är det alarmerande att Sverige är det tredje mest skuldsatta landet i Europa, sett till privata skulder – som ligger på nära 2200 miljarder kronor. På sex år har de svenska hushållen skulder i förhållande till inkomster ökat med 26 procent. Men detta är vi faktiskt belyst, och det kommer vi fortsätta göra.
Jag tycker också att det är intressant att lyfta just den frågan. Låga räntor leder ju till högre skuldsättning och driver upp priserna. Det har vi faktiskt skrivit en hel del om på senare tid, där vi även lyft frågan om hur sunt ränteavdragen är - som också bidrar till billigare lån. Självklart är det alarmerande att Sverige är det tredje mest skuldsatta landet i Europa, sett till privata skulder – som ligger på nära 2200 miljarder kronor. På sex år har de svenska hushållen skulder i förhållande till inkomster ökat med 26 procent. Men detta är vi faktiskt belyst, och det kommer vi fortsätta göra.
Jörgen: finns det någon risk för en ”bostadsbubbla” i sverige, liknande den som skedde i danmark 2011.
Carolina Neurath: Hej Jörgen! Det är en ständigt pågående diskussion om vi har en bostadsbubbla eller inte. Medan en del länge har varnat för en bobubbla, som Bostadskreditnämnden, är det andra, som till exempel vice riksbankschefen Lars EO Svensson som avfärdar det. Man kan å ena sidan peka på att priserna inte drivs av spekulation utan en stor efterfrågan och litet utbud. Å andra sidan ökar skuldberget ständigt, om än i mindre takt nu, och det finns en del som använder bostäderna till att låna pengar på till annat än bostaden. Det kan vara ett symptom på spekulation. Samtidigt är vi svenskar rätt dåliga på att amortera, att jämföra med till exempel Tyskland som har regelmässiga amorteringar. Om vi faktiskt har en bubbla eller inte är det ingen som med säkerhet kan svara på. 
Det är en ständigt pågående diskussion, medan en del länge har varnat för en bostadsbubbla, som Bostadskreditnämnden, är det andra, som till exempel vice riksbankschefen Lars EO Svensson som avfärdar det. Man kan å ena sidan peka på att priserna inte drivs av spekulation utan en stor efterfrågan och litet utbud. Å andra ökar skuldberget ständigt, om än i mindre takt nu, och det finns en del som använder bostäderna till att låna pengar på till annat än bostaden. Det kan vara ett symptom på spekulation. Samtidigt är vi svenskar rätt dåliga på att amortera, att jämföra med till exempel Tyskland som har regelmässiga amorteringar. Om vi faktiskt har en bubbla eller inte är det ingen som med säkerhet kan svara på. 
Karl E,: Vi har Nordea som bank med en ränta på ca. 3,4 % idag på villa i Göteborgsområdet. De vägrar gå ner ytterligare. Vi har allt samlat där. Vad kan vi säga mer till dem?
Jan Almgren: Hej Karl E! Det absolut bästa i ert läge att vända sig till två andra banker för att se vad de kan erbjuda. Kommer konkurrenterna med bättre bud har ni ett utmärkt förhandlingsläge. Då hör ni av er till Nordea igen och berättar om det nya erbjudandet och frågar om de är intresserade av att försöka matcha det budet. Det brukar i nio fall av tio ge positivt resultat.
Får ni inte något bättre bud från konkurrerande banker indikerar det att Nordea ligger ganska rätt. Är ni inte intresserade av att byta bank är förhandlingsläget sämre. Det är alltid risken att förlora en kund som biter bäst.
Mini: Vad händer med räntorna om t ex bostadspriserna skulle falla?
Jan Almgren: Hej Mini! Riksbanken skulle kunna sänka styrräntan om det blev stora prisfall på bostäder. Det i sin kan få bankerna att sänka sin boränta, men det är inte säkert. Kopplingen styrränta och boränta är ju inte lika tydlig längre.
Riksbankens främsta mål är att hålla inflationen under 2 procent (man är långt under idag). Förutsatt att man klarar det målet skulle man kunna tänka sig att Riksbanken agerar för att få högre aktivitet i ekonomin. Drabbas Sverige av dramatiska prisfall på bostäder skulle folk i stor utsträckning sluta konsumera och istället börja amortera - som vi just nu ser i Danmark. Det är dåliga nyheter för ekonomin, en räntesänkning från Stefan Ingves skulle kunna mildra den effekten.
Karin: Vilken är den lägsta tremånadersräntan man rimligen kan begära av sin bank?
Carolina Neurath: Karin, det beror nog på vilken bank du har. En del banker är mer förhandlingsvilliga än andra. Vår räntepanel som vi hade här på SvD, där vi sammankallar fyra experter ungefär en gång i kvartalet ansåg senast att en snittkund borde kunna förhandla ner sin rörliga ränta till 3,5 procent, men det var i maj. Sedan dess har räntorna gått ner. Och i dag bör du nog i allra bästa fall kunna förhandla till dig en ränta strax under 3 procent.
Det beror nog på vilken bank du har, en del banker är mer förhandlingsvilliga. Vår räntepanel som vi hade här på SvD, där vi sammankallar fyra experter ungefär en gång i kvartalet ansåg senast att en snittkund borde kunna förhandla ner sin rörliga ränta till 3,5 procent, men det var i maj. Sedan dess har räntorna gått ner. Och i dag bör du nog kunna förhandla till dig en ränta strax under 3 procent.
Anna: Vad beghövde du göra för att få 3% på SEB? Är du säker på att det blir en bra affär när de har kanske lurat på dig massa fonder och försäkringar?
Carolina Neurath: Hej Anna! Jag hade nog tur och var en av dem som passade på och pressa räntan när SEB var ute offensivt och ville ta marknadsandelar på bolån, vilket de också lyckades med. Jag sa helt enkelt att jag annars funderade på att byta bank om de inte gav mig bättre ränta. Personligen har jag inga fonder eller andra affärer där, men det är en viktig fråga du ställer. Just kravet från vissa banker att du får den attraktiva räntan endast under förutsättning att du köper fonder eller försäkringar hos dem är en varningssignal. Jag kan bara hålla med de experter som säger att man ska vara ytterst försiktigt med den typen av köpslående. Risken är stor att det du vinner på låg boränta förlorar du i höga avgifter till fonder eller onödiga försäkringar.
Jag hade nog tur och var en av dem som passade på och pressa räntan när SEB var ute offensivt och ville ta marknadsandelar på bolån, vilket de också lyckades med. Jag sa helt enkelt att jag annars funderade på att byta bank om de inte gav mig bättre ränta. Personligen har jag inga fonder eller andra affärer där, men det är en viktig fråga du ställer. Just kravet från vissa banker att du får den attraktiva räntan endast under förutsättning att du köper fonder eller försäkringar hos dem är en varningssignal. Jag kan bara hålla med de experter som säger att man ska vara ytterst försiktigt med den typen av köpslående. Risken är stor att det du vinner på låg boränta förlorar du i höga avgifter till fonder eller onödiga försäkringar.
Johan: Hur ser ni på att förbjuda reportrar med bolån att rapportera kring bostadspriser och räntor - de är ju direkt jäviga och talar i egen sak. Känns inte helt seriöst...
Jan Almgren: Hej Johan! Jag har lite svårt att se problemet eftersom frågan berör så extremt många människor. Det vore lite som att förbjuda reportrar med egen bil att skriva om bensinpriset.
Johan: Med tanke på de historiskt låga räntorna är det förvånande med detta enorma fokus på boräntorna. Har ni planer på att lägga lika mycket fokus på sparräntorna?
Carolina Neurath: Johan, det är faktiskt många som efterfrågar en liknande kartläggning på sparräntorna. Jag håller med om att det också är intressant. Det har skrivits en del om vilka banker som erbjuder bra sparräntor, SBAB till exempel kommer dåligt ut i Räntekartan med relativt höga bolåneräntor. Däremot är de bland de bästa på sparsidan och erbjuder riktigt bra sparräntor, på 3 procent. Orsaken till att vi inte gör motsvarande räntekarta på sparsidan är delvis att det inte finns samma prutmöjlighet på sparräntor, du har i princip alltid samma sparränta som din ”granne”. På bolån kan det skilja mycket inom samma bank, det är just detta vi vill visa.
Erik O: Om jag som ny på bostadsmarknaden har köpt en ny lägenhet som är inflyttningsklar under sommaren 2013, vad ska jag tänka på när jag ska ta bostadslån på 1 miljon?
Jan Almgren: Hej Erik! Den första hemläxan är att sätta sig in i ränteläget. Lär dig vad bankernas listpriser (den icke prutade räntan) är för olika bolån, både rörligt och bundet. När du känner att du har koll på läget rekommenderar jag dig att gå i vår Räntekarta för att se vilken ränta personer i ditt område har lyckats förhandla sig till. Det är ett bra riktmärke. Fråga också runt bland vänner och bekanta - vad betalar de i boränta?
Det är också viktigt att du skapar dig en bild av din egen privatekonomi så att du vet vilka svagheter och styrkor du har när du sedan ska förhandla men banken. Är du högt belånad eller inte, exempelvis. Fundera också på om du är beredd att flytta över ditt lönekontot till en ny bank. Det kan ibland vara ett krav från bankens sida för att du ska få en riktigt bra ränta. Lycka till! 
Evy: Hejsan! Jag undrar vad ni reportrar själva har för boräntor. För ni är väl bostadsrättsägare båda två antar jag?
Carolina Neurath: Hej Evy,
Räntekartan går ju ut på öppenhet så självklart ska vi också vara öppna med våra egna räntor. Jan har 3,16 på Handelsbanken, jag har 3 procent på SEB. Vi har båda rörligt.
Micke: Vilken bank har de bästa räntorna?
Carolina Neurath: Hej Micke! Sett till listpriset på tremånadersräntor är Handelsbanken den som erbjuder bästa ränta, just nu ligger den på 3,76 procent. Men Räntekartan visar att det ser helt annorlunda ut när läsarna har rapporterat in sina egna prutade räntor. Då är det i stället SEB som erbjuder lägst tremånadersränta, snitträntan hos SEB är 3,37 procent, enligt Räntekartan.
Gabriel: Hej! Varför publicerar svd.se artiklar av typen som vi kan se idag ”LO-basen: sänk räntan”. Dessa artiklar är ju tydligt riktade för att bilda opinion snarare än att informera eller undersöka. Vissa kanske skulle kalla dem för propaganda.
Jan Almgren: Hej Gabriel! Det är en naturlig del i nyhetsarbetet att låta olika företrädare för organisationer, partier och företag får uttrycka sin åsikt. Men parallellt med det är det viktigt att vi i vissa frågor, som den om boräntan, också har en egen linje där vi vill guida och ge råd till våra läsare.
Då sätter vi  igång dagens chatt med reportrarna Jan Almgren och Carolina Neurath. Varsågod att ställa era frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar