tisdag 11 september 2012

Nätverka är nyckeln - CS Jobb

Nätverka är nyckeln - CS Jobb

Sök dig till personer med stora nätverk, gå med i väl utvalda grupper och var inte rädd att låta dina kontakter hjälpa dig på traven. Det är Linkedin-experten Annica Thorberg främsta karriär-klättrartips.  

Långt fler än man tror får jobb via Linkedin, dessutom är chanserna ofta högre än om du söker en utannonserad tjänst. Däremot är det viktigt att spela sina kort rätt för att få napp, förklarar Annica Thorberg.

– Det gäller att se sig själv som ett varumärke när man lägger upp en profil på Linkedin. Så innan du skapar en profil, tänk efter vilka dina styrkor och din främsta talang är.

Det är inte bara en bild av dig själv, vem du är och vad du vill som måste skapas innan nätverksbyggandet på Linkedin kan dra igång. Försök att komma fram till vilken typ av organisation du helst vill jobba för. När du ska fylla i nuvarande jobb och tidigare erfarenheter i registreringsfomuläret på nätet, tänk efter vad du är bra på och vad du bidragit med.

En väsentlig skillnad från när du skriver ett vanligt cv är att det finns färdiga val för att beskriva dina kompetenser och färdigheter.

Med tanke på att Linkedin bygger på just nätverk är det A och O att knyta till sig rätt kontakter.

Det vanligaste är att man lägger till befintliga och före detta arbetskamrater, men det finns betydligt fler vägar än så att gå.

– Försök att hitta beröringspunkter med så många personer som möjligt i dina egna kontakters nätverk. Lägg gärna till dem som har någon koppling till de företag du vill jobba för i framtiden, säger hon.

– Det är också bra att få med människor som har stora nätverk och som i sin tur kan hjälpa dig att skapa nya kontakter.

– Glöm inte att alltid skicka med en egen hälsning när du lägger till någon. Det blir alldeles för opersonligt annars, påpekar Annica Thorberg.

Grupper är ett annat viktigt verktyg för den som vill boosta karriären genom Linkedin. Se vilka grupper personerna i ditt nätverk är med i och välj ut de som passar bäst in på dig och dina mål. I många fall är det just i de forumen som lediga tjänster finns innan företagen utannonserar dem externt.

– Tveka inte att låta din kontakt introducera dig till en person i hans eller hennes nätverk som har en direktkoppling till ditt drömjobb. Det finns en introduktionsfunktion på Linkedin enkom för det. Du kan exempelvis skriva ”kan du hjälpa mig att ta kontakt med...”, det brukar sällan vara något problem, säger Annica Thorberg.

Ytterligare ett sätt att skapa ett affärsnätverk inom din yrkeskår och bransch är att gå på nätverksträffar, mässor och event. Där kan du träffa folk som du sedan utökar ditt Linkedinnätverk med.

– Tänk också på att Linkedin ett sätt att marknadsföra sig. Därför är det bra att uppdatera dina statusar någon gång i veckan. Det kan vara en artikel som är relevant, tips eller en kommentar kring en konkurrent. Skriv inte ointressanta saker på statusraden, då är det bättre att inte skriva något alls.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar