måndag 3 september 2012

Så låg ränta har din bankman | Personalen får superrabatt | Nyheter | Aftonbladet

Så låg ränta har din bankman | Personalen får superrabatt | Nyheter | Aftonbladet

Personalen får superrabatt

Medan du som kund ­kämpar för varje tiondel i sänkt boränta får banktjänstemannen på andra sidan skrivbordet superrabatt på sina lån.
Allra bäst får personalen på statliga SBAB.
Deras personalrabatt är 2,5 procentenheter.
Aftonbladet har gått ­igenom de lånerabatter bankerna erbjuder ­sina ­anställda. Förmånen varierar i värde, men för flera banker ligger ­räntan på personallånen ­flera procentenheter under marknadsräntan.
Mest förmånliga personallån har statliga SBAB Bank. De anställda kan låna upp till 1,5 miljoner kronor med lånerabatt. På första miljonen får personalen 2,5 procentenheter lägre ränta än vad marknaden erbjuder. Det motsvarar 25 000 kronor på ett år, minus förmånsbeskattning.

”Lägger oss i paritet”

– Man ska veta att storleken på lånen kan vara större hos andra. Från årsskiftet­ har vi justerat ned vår ­rabatt. Vi har lagt oss på en nivå som ungefär motsvarar nivån i branschen. Vi för­söker lägga oss i paritet med vad som kan betecknas som branschstandard, säger Bernd Schmitz, informationschef på SBAB.
Är förmånen rimlig med tanke på villkoren för vanliga låntagare?
– Man får inte glömma att avdraget förmånsbeskattas. Beskattningen slår lite olika beroende på hur upplåningsräntan ligger.
Hur har ni kommit fram till räntesatserna för era anställda?
– Det är bankens styrelse som bestämmer hur ränteförmånen ska se ut.

Betalar 20 000 kr mer

Övriga storbanker, förutom Handelsbanken, ger personalen en ränterabatt på två procent eller mer. Det innebär att bankernas kunder varje år betalar ­cirka 20 000 kronor mer på ett miljonlån, jämfört med ­personalen.
Åsa Jernberg, 56, i Skövde har kämpat hårt för att få ner Nordeas ränta på det miljonlån hon har på sitt hus. I dag har hon bundna lån i två år med en ränta på drygt fyra procent.
Hennes banktjänstemans lån är ­automatiskt hälften så dyrt.
– Det är verkligen irriterande. Det blir ju vi kunder som får betala för bankpersonalens rabatter. De borde sänka räntan för oss i stället­, säger hon.

Fotnot: För en bankanställd med 1,5 miljoner i lån, där marknadsräntan är 4 procent och ränterabatten 2,15 blir ­beskattningen på förmånen ungefär 3 500 kronor för en tjänsteman med medel­inkomst.

Läs mer:

  "Så fick vi bättre ränta" Andreas, 31, prutade rejält: Vågade förhandla
  Han skrattar hela vägen – från banken De tjänar storkovan – på svenskarnas bolån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar