lördag 1 september 2012

SvD | De har Sveriges lägsta boränta

SvD | De har Sveriges lägsta boränta:

Bolåneränta på endast 0,49 procent för ett års bindningstid. Jämfört med listräntan på 3,82 procent, innebär det en rabatt på över 4 000 kronor i månaden för en person som lånat 1,5 miljoner kronor.

Deras ränta är inte förhandlingsbar. Men den är betydligt lägre än din. Om du vill sänka sin boränta ordentligt, gäller det att ta anställning på en av bankerna – allra helst på SEB.
01 sep 10.34
SvD Näringslivs räntekarta har hjälpt svenskarna att pruta ner sina bolånekostnader med åtskilliga tusenlappar. Men ner till de bankanställdas nivå lär det vara svårt att komma. De fyra storbankerna erbjuder alla sina anställda kraftiga rabatter på bolåneräntan, såväl för ledningen som för personalen på golvet.

På både Swedbank och Nordea har personalen en ränterabatt på 2,15 procentenheter mot den officiella utlåningsräntan, med tak på 1,7 respektive 2,2 miljoner kronor. Med dagens räntenivå innebär det en ränta på 1,65 procent (Nordea) respektive 1,60 procent (Swedbank) på ett års bindningstid, mot de externa kundernas listräntor på 3,80 respektive 3,75 procent. För en Swedbankanställd med ett lån på 1,5 miljoner kronor innebär det en rabatt på runt 2 700 kronor – varje månad.

BORÄNTEKARTAN Vad har din granne för ränta?

Det allra bästa erbjudandet har ändå de anställda på SEB, som har möjlighet att låna upp till två miljoner kronor till personalrabatt. Här utgår man inte från listräntan, utan från bankens upplåningskostnader i erbjudandet till de anställda.

Efter en lite krånglig ekvation, där man först adderar 0.25 procentenheter på upplåningsräntan och sedan drar av två procentenheters rabatt, landar man i dagsläget på en bolåneränta på endast 0,49 procent för ett års bindningstid. Jämfört med listräntan på 3,82 procent, innebär det en rabatt på över 4 000 kronor i månaden för en person som lånat 1,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Svenskarna tar sig ton mot bankerna.

Ett sådant förmånligt erbjudande är naturligtvis svårt att tacka nej till – även för pressansvarige Anna Helsén.

– Jag har det, absolut. Jag har möjligheten att ha den förmånen och bestämde mig för att ta den, säger hon.

CHATT: SvD:s reportrar chattade med läsarna om räntan.

På Handelsbanken har man inte riktigt lika förmånliga rabatter. Här nöjer man sig med upp till två procentenheters ränterabatt och ett maxbelopp på 1,5 miljoner kronor. För alla bankernas anställda förmånsbeskattas naturligtvis ränterabatten – och enligt Handelsbankens pressansvarige gör det att flera anställda har valt att inte använda personalrabatten.

– När räntan är så låg blir nettoeffekten inte särskilt stor. Och de anställdas ränta är inte förhandlingsbar, till skillnad från de externa kundernas. Det gör att flera har valt att avstå, säger han.

Även de anställda på Riksbanken har bättre räntor än Medel-Svensson. Också på statliga SBAB får de anställda en mycket förmånlig ränterabatt, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare, läs mer här.
Peter Alestig Blomqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar