onsdag 28 november 2012

Google sänker priserna - Computer Sweden

Google sänker priserna - Computer Sweden

Google tar nya tag i satsningen på att erövra företagsmarknaden för molntjänster. Bland flera nyheter märks 20 procent lägre pris för lagringstjänsten Cloud Storage.

Det sänkta priset för Googles lagringstjänst följer i kölvattnet på uppdateringen av databastjänsten Cloud SQL för två veckor sedan. Den innebar bland annat att större databaser kan hanteras, upp till 100 GB, och dessutom ska prestanda ha förbättrats.

Lägg till det ett gratiserbjudande för att testa Cloud SQL och en EU-anpassad version, samt en förhandsversion av en Cloud Storage-variant som ska bjuda på ännu lägre priser, i utbytte mot lägre tillgänglighet. Den senare är en tänkbar lösning för arkivering. Object Versioning är en annan funktion för Cloud Storage som förhandstestas. Den innebär att det går att behålla flera versioner av objekt som lagras.

Tjänsten Compute Engine för att köra virtuella Linuxmaskiner finns tillgänglig i en förhandsversion. Nu utökas den rejält. Det tillkommer
36 nya hårdvaruprofiler, kallas instanstyper, till de fyra ursprungliga. Bland de nya märks en med tillgång till mycket minne och en med lägre krav på diskanvändning. Avsikten är att göra det enklare att skräddarsy en miljö för en viss tillämpning. Priset för de fyra ursprungliga profilerna sänks med fem procent.

Google jobbar uppenbarligen hårt med att stärka tjänsteutbudet för företagskunder. Nordenchefen Jesper Ritsmer Stormholt medger att man kan bli bättre på att kommunicera hur tjänsterna hänger ihop.

Han säger vidare att Google har ”nog med personal” i Sverige, utan att precisera antalet, för att hantera marknaden för företag och offentlig förvaltning.

– Vi jobbar med partner som Avalon Innovation och Connecta med flera specialiserade företag för implementation och för att kunna erbjuda support på svenska, säger Jesper Ritsmer Stormholt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar