onsdag 28 november 2012

Mäklare behövs för att hitta rätt i molnet - Computer Sweden

Molnmäklare behövs för att hitta rätt i molnet - Computer Sweden

Molnmäklare kan bli en ny affär för dagens it-konsulter och it-leverantörer. 

Molntjänster lockar många företag, men det är inte lätt för ett företag att välja leverantör eller att enkelt hitta rätt tjänster. Det är då molnmäklaren kommer in i bilden.

Nytt begrepp
Molnmäklare lanserades i fjol

Redan i fjol plockade Gartner fram begreppet molnmäklare. Analysföretaget förutspådde att hälften av it-leverantörerna agerar molnmäklare 2016. Vad innebär då det?

Jo, i stället för att ett företag går direkt till molnet så kan det i stället välja att vända sig till en mäklare som plockar ihop tjänsterna som behövs och ser till att leveranserna fungerar som de ska. Mäklaren står då också för risken om molnleverantörerna inte skulle uppfylla kraven.

– En molnmäklare kan använda sig av flera leverantörer och om en har problem är det bara att låta en annan ta över. Kunden behöver inte ens veta vilka molnleverantörer som är inblandade – den får tjänsterna levererade på samma sätt och ser ingen skillnad, säger Gartneranalytikern Alessandro Perilli.

Kan finnas internt
Gäller främst storföretag

Mäkleriet kan läggas både inne i organisationen och utanför enligt Alessandro Perilli.

– Det krävs en hel del resurser att ha en molnmäklarfunktion så det gäller i första hand stora organisationer. För mindre och medelstora företag är det molnmäklare som gäller.

Ansvaret avgör
Flera hinder på vägen

– Företag jag talar med vill veta hur de blir av med sina datacenter. De flesta vill gå ditåt men teknik, organisation och juridik begränsar dem. En del löser det med interna moln men tittar ändå ut mot det publika molnet, säger Alessandro Perilli.

– Det kommer att handla om en gradvis migrering när ansvarsfrågan är löst. Då får vi fundera på hur saker flyttas till molnet på bästa sätt.

Ny marknad
Oro vid valet

– Nu är vi i ett läge där det kommer en del startup-företag. En del av dem blir uppköpta och en del försvinner. Mäklarmarknaden konsolideras, säger Alessandro Perilli.

Om man är orolig över att anlita en ny aktör kanske man i stället kan välja en teknikpartner som man redan har ett samarbete med.

– Molnmäklare kan bli en ny affär för dagens it-konsulter och it-leverantörer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar