1. Appar
Så använde vi nätet.

Antalet appar i såväl Apples som Googles appbutiker närmar sig i snabb takt miljonstrecket. Mobila webbsidor i all ära, 2012 var året då alla använde appar för att använda det mobila internet. Två plattformar var i stort sett allenarådande: Apples IOS och Googles Android.

2. Mobilt bredband och 4g
Det mobila dataåret.

Den explosionsartade tillväxten för data i mobilnäten är den tydligaste förändringen i Post- och telestyrelsens kartläggning av trafiken i de svenska telenäten för det första halvåret 2012, jämfört med samma period året innan. Mest data skickar kunder som köpt mobilt bredband som en fristående tjänst. Snittkonsumtionen per abonnemang ligger på 4,2 GB i månaden. Den mobila datatekniken består främst av 3g och 4g, men den senare tekniken har varit mest omtalad under året.

3. Html5
Ett språk för dem alla.

Senaste versionen av webbspråket html5, med tillhörande tekniker som Javascript, utlovar en lösning för att skapa appar som funger på alla mobiler, plattor och datorer. I takt med att de tekniska möjligheterna förbättrats utvecklas allt fler lösningar med det.

4. Allt billigare molnteknik

Fullskaligt priskrig.

Under året har molnleverantörer som Google, Amazon och Microsoft tävlat i den nya grenen sänka molnpriser. Det mesta blir ständigt billigare, speciellt lagring.

5. Stora datacenter

Alla vill ha ett. I takt med att fler tjänster läggs ut i molnet ökar betydelsen av stora datacenter. Google har byggt ett stort datacenter i Finland och Facebook är snart klart med sitt i Luleå. Även de stora outsourcingföretagen IBM, Tieto, Logica och Evry bygger datacenter så det knakar.

6. Sjutums- plattor
Snart i var mans hand.

När mobilen är för liten och Apples ursprungliga Ipad för stor passar en sjutums surfplatta perfekt. I USA har man redan upptäckt det. Billiga sjutummare med Android från bland annat Amazon, Google/Samsung och Barnes & Noble säljer som smör. Lanseringen av Apples Ipad Mini ger ytterligare legitimitet åt den här klassen av plattor.

7. Lagring med flashteknik

Blixtsnabbt.

Under 2012 fick mer än hälften av EMCs produkter stöd för någon form av flashteknik. Även Dell, Hitachi och HP har sett en kraftig tillväxt och ha en betydande del av systemen bestyckat med flashdiskar. Den stora vinsten är den snabbare dataåtkomsten.

8. Billiga smarttelefoner
En större marknad öppnar sig.

I västvärlden vill de flesta ha avancerade smartmobiler, men globalt är sådana för dyra. Därför är det viktigt att det nu går att köpa smartmobiler för 50 dollar på gatorna i Kenya och i andra utvecklingsländer.

9. Strömmade videotjänster

Alla vill ha.

I kölvattnet av de strömmande musiktjänsterna som Spotify är det nu video som tar över. Netflix, HBO, C-More och Voddler har alla fått ordentlig fart under 2012.

10. Ipv6
Tog fart sent.

Enligt Akamais trendrapport för internet, State of the Internet, har det lossnat för ipv6, nästa generations internetprotokoll. I rapporten för andra kvartalet var trafiken 460 gånger högre än under motsvarande period i fjol. Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att följa upp att myndigheterna inför det nya protokollet.