torsdag 20 december 2012

Nu höjs pensionen

Nu höjs pensionen

Pension Nästa år ökar den allmänna pensionen med i snitt 505 kronor i månaden. Men för de allra fattigaste pensionärerna blir höjningarna desto blygsammare, visar siffror från Pensionsmyndigheten.  

- Nästa år höjs inkomst- och tilläggspensionen med 4,1 procent, i snitt 468 kronor. Premiepensionen höjs med 5 procent, 11 kronor för de pensionärer som har traditionell försäkring och för de med fondförsäkring i snitt 16 procent, 37 kronor, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

De som har helt eller delvis garantipension får däremot nöja sig med en mer blygsam höjning på 1,1 procent, samma som de flesta tjänstepensioner höjs med.

Gas istället för broms
Att pensionerna höjs nästa år beror på hög inkomsttillväxt och att pensionssystemet tvärtemot de senaste åren gasar istället för att bromsa.

– Den höga indexeringen är glädjande för pensionärer och pensionssparare, men de senaste årens variation i indexeringen är en följd av brister i reglerna som vi fått regeringens uppdrag att utreda, säger Ole Settergren.
Andra förändringar för pensionärernas ekonomi 2013 är regeringens höjning av bostadstillägget med 170 kronor per månad för ogifta och sänkningen av skatten med cirka 50 kronor per månad.

Här nedan kan du pensionen förändras för tre typfall som Pensionsmyndigheten tagit fram:

Källa: Pensionsmyndigheten
Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar