torsdag 20 december 2012

Ny allians ska ta e-boksmakt - IDG.se

Ny allians ska ta e-boksmakt - IDG.se

Nu tar Schibsted tillsammans med Piratförlaget och De Oberoende upp kampen om svenskarnas e-bokläsande. Bokon heter butiken de hoppas ska få svenskarna att läsa digitalt.

Den digitala bokmarknaden i Sverige är fortfarande liten, enligt Bokons vd Steffen Gausemel Backe runt en procent av den totala bokmarknaden. Men han tror att tiden är inne för en förändring.

– Bokläsandet går mer åt det digitala hållet och Sverige borde ligga längre fram. Här finns en digital vana och många har smarta mobiler och surfplattor att läsa på, säger han.

Bokon ägs gemensamt av norska mediejätten Schibsted, Piratförlaget och De Oberoende som är en sammanslutning av tio medelstora förlag. Böckerna hämtas precis som i de andra stora e-bokbutikerna från Elibs utbud. Elib ägs tillsammans av de stora svenska förlagen och står för distributionen av de flesta e-böcker i Sverige.

Precis som hos konkurrenterna finns appar för Android och Iphone eller Ipad som kan användas för att ladda hem och läsa böckerna. Men till skillnad från dessa erbjuder Bokon köp direkt i appen också på Iphone och Ipad via kundens Ituneskonto. De andra bokbutikerna har undvikit det eftersom Apple då kräver 30 procent av intäkterna.

– Vi tror på att det ska vara enkelt och tillgängligt för kunden, säger Steffen Gausemel Backe.

Den som vill handla enkelt av Bokon får dock betala för det. Hela Apples avgift skjuts över på kunden i form dyrare böcker på just på Iphone och Ipad.

Tidigare har Danska Riidr provat samma modell i Sverige och det är just av dem som Bokon köper sin tekniska plattform.

– Riidr kommer inte att finnas kvar som varumärke i Sverige, säger Steffen Gausemel Backe.

Inget tyder på att nyetableringen kommer att leda till något priskrig på E-böcker även om Steffen Gausemel Backe säger att priserna fortfarande är en begränsande faktor för tillväxten på e-boksmarknaden.

– Inköpspriserna sätts av förlagen, säger han.

Däremot jobbar han tillsammans med Elib för att kunna erbjuda provläsning av delar i böcker innan köp på samma sätt som amerikanska Amazon gör i sin Kindle.

Inför jul kommer Bokon att lanseras med en kampanj bland annat i Schibstedägda Aftonbladet.

Exklusivt material för CS Prenumeranter
Sju outsourcingfällor och hur de undviks
En mardrömslik snårskog? Eller ett smart sätt att sköta sin it? Vi har tipsen som underlättar din outsourcing.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar