söndag 23 december 2012

"Säkerheten kommer att outsourcas" - CIO Sweden

"Säkerheten kommer att outsourcas" - CIO Sweden

It-säkerheten blir allt mer komplex - och därför kommer outsourcing av säkerhet att bli vanligare. Det spår Dan Setterlund på Verizon.

Molnet, byod (bring your own device) och ddos-attacker. It-säkerheten blir allt mer komplex. För it-avdelningen är det en tuff utmaning att hålla sig uppdaterad.
Därför kommer allt fler företag att välja att outsourca it-säkerheten. Det tror Dan Setterlund, Sverigechef på it- och telekomföretaget Verizon.

- Säkerhet är något man traditionellt har gjort inhouse. Men det är väldigt svårt att hålla sig àjour. I dag är det ganska vanligt att outsourca sin säkerhet, men jag tror att vi kommer att se mer och mer av det. Man kommer att outsourca hela säkerhetsbiten, säger Dan Setterlund.

Det har skett en snabb och stor utvecklingen på säkerhetsområdet de senaste fem-sex åren, påpekar Dan Setterlund.
- För tio år sedan hade man nästan noll koll. Nu är man medveten. Man sätter upp policys, och man genomför forensics-uppdrag. Vi får till exempel uppdrag där vi skickar in ett ”hit team” för att ta reda på vad som hänt.

Det låter som CSI..?
- Ja, det är lite CSI över det genom att det handlar om cyberbrottslighet. Vi har ett utryckningsteam som åker ut i världen till platser där det hänt något.

Vad är nackdelen med att outsourca sin säkerhet?
- Det är som med allting, minskad kontroll.

- Men fördelen är att det är mycket lättare för en extern partner att hålla sig uppdaterad och vara bemannad alla tider på dygnet. Dessutom har man någon att skylla på om det går snett! Detta är ett område som förändras snabbt, och som it-ansvarig på ett stort företag är det svårt att veta riktigt vad man ska skydda sig från, säger Dan Setterlund. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar