torsdag 20 december 2012

Svensk butik för säkra appar - Computer Sweden

Svensk butik för säkra appar - Computer Sweden

Göteborgsföretaget Appland har etablerat en egen nisch på marknaden genom att bara sälja appar som först har kvalitetsgranskats.

Under senare tid har det kommit en rad rapporter kring falska mobilappar och sådana som innehåller skadlig kod. Allt sådant lovar Appland att man ska slippa om man handlar i deras butik. Detta eftersom företaget inte släpper ut något som inte har kvalitetsgranskats.

– Eftersom vem som helst kan kan publicera vad som helst i termer av appar på Google Play har detta lett till stora problem med skräpappar och lurendrejeri där man exempelvis döper sin app till något som liknar en känd app, typ Angry Birds, säger Applands vd Jonatan Redvik.

Han grundade Appland förra året och verksamheten har nu växt till 17 anställda. Företagets affärsidé är att man kontrollerar alla appar samt samarbetar med operatörer som låter kunderna köpa appar och betala via sin mobilräkning.

– Vi har skapat en trygg marknadsplats för Androidappar där man betalar till sin teleoperatör via mobilräkningen, vilket gör att man inte behöver registrera vem man är. Det vet redan teleoperatören, säger Jonatan Redvik.

Han berättar att cirka 15 procent av de appar som man kontrollerar får tummen ner.

– Om de är för dåliga kan vi eventuellt ge lite tips på vad som skulle krävas för att vi skulle ta in dem.

I granskningsarbetet använder man produkter från säkerhetsföretaget F-Secure för att försäkra sig om att produkterna inte innehåller några virus. Dessutom granskar man appens historik och dess utvecklare samt att det är rimliga rättigheter som appen kommer att kräva av telefonen.

Efter uppbyggnadsfasen på den svenska marknaden har Appland nu börjat vidga perspektiven.

– Nu har vi börjat jobba med stora teleoperatörer i Mellanöstern där vi bygger appar för både Android, Iphone och Blackberry och här har vi satsat en del på appar med muslimskt innehåll, berättar Jonatan Redvik.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar