fredag 25 januari 2013

Andrahandshyror långt över tillåten gräns - DN.SE

Andrahandshyror långt över tillåten gräns - DN.SE

Med en ny lag från den 1 februari kan andrahandshyrorna fördubblas i Stockholm. Redan nu ligger de mer än 25 procent över den tillåtna gränsen, enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet har gjort.
Dagens regler säger att en bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra hand får ta ut en hyra som motsvarar den för en lika stor hyresrätt i samma område plus högst tio procent för att täcka utgifter för möbler.

Det skulle innebära 4.900 kronor för ettor och rum i Stockholms innerstad. Men en kartläggning Svenska Dagbladet gjort visar att snittet ligger 1.300 kronor högre.
Det är annonssajten Blocket som på Svenska Dagbladets uppdrag har sammanställt hyresuppgifterna för alla sajtens 71.000 annonser för andrahandsbostäder de senaste fem åren.

Andrahandshyrorna ser inte ut att ha stigit under de fem undersökta åren. Men med den lagändring som kommer den 1 februari tros de kunna göra det.

Den nya lagen medger hyresnivåer som i dag inte är tillåtna. Hyresgästföreningen tror att hyran för en etta på 42 kvadratmeter i innerstaden då kan fördubblas till över 10.000 kronor.
Syftet är att öka utbudet av bostäder. Men Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är skeptisk.
– Det kommer i huvudsak att drabba dem som redan hyr i andra hand, säger hon till DN.
Tesen att en friare hyressättning ska ge fler tillgängliga bostäder utgår från att många i dag betalar full kostnad för en bostad de inte använder, vilket Engman ifrågasätter.
– Frågan om hur många tomma bostäder det finns på marknaden är fortfarande obesvarad.
För ett företag motsvarar de högre hyrorna bara några extra hotellnätter.
– Men de som har svagast anknytning till bostadsmarknaden, de unga på arbetsmarknaden, kommer inte att komma i fråga. Hur många kan betala 9.500 för en en-och-en-halva på Kungsholmen? Inte ungdomar, säger Barbro Engman.
Att andrahandshyrorna redan ligger mer än en fjärdedel över tillåten nivå är en konsekvens av bostadsbristen, menar Engman.
– Det är slagsmål om de lediga bostäderna. Det är upplagt för dem som ser att de kan tjäna en hacka. De lever på hoppet om att ingen ska bråka om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar