torsdag 3 januari 2013

Mobilt Ubuntu släpps i år - Mobil.se

Mobilt Ubuntu släpps i år - Mobil.se
Snart får Android, Ios och Windows Phone konkurrens från ännu ett system - Ubuntu. 
Canonicals grundare Marc Shuttleworth har tidigare sagt att en release av ett mobilt Ubuntu är att vänta först nästa år, men nu är senaste budet att systemet kommer släppas redan i år. Däremot kan det dröja till nästa år innan Canonical fått till ordentliga samarbeten med mobiltillverkarna för att släppa telefoner där systemet finns förinstallerat.

Först ut att kunna använda systemet kommer Samsung Galaxy Nexus-enheterna att vara, enligt Shuttleworth. För den som vill köra Ubuntu på sin mobil så får man då helt enkelt också slänga ut Android.
 
Canonical har dock även en variant av systemet på gång som man kallar för Ubuntu for Android, som kan vara installerat vid sidan av Android. Ubuntu för Android är tänkt att användas genom att man ansluter sin mobiltelefon till en dockningsstation med mus, tangentbord och skärm, och sedan använder man telefonen som en vanlig dator.
 
Genom att använda sig av standarder som HTML5 så ska det vara enkelt för utvecklare att få appar ursprungligen skrivna för andra plattformar att fungera också för Ubuntu.
 
Tanken med att lansera Ubuntu, som är ett populärt system för datorer, också för mobila enheter är att man ska kunna ha samma plattform för alla sorts enheter - mobilen, datorn, tvn och surfplattan.
 
Mer information om vad Ubuntu kommer att ha att bjuda på kommer att släppas under CES-mässan i Las Vegas nästa vecka.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar