lördag 12 januari 2013

Spara med Hemberg » Snacka pengar nu

Spara med Hemberg » Snacka pengar nu

7 januari 2013, kl. 06.58
Prata om våra pengar är ett lönsamt nyårslöfte. Det gäller vår lön, våra pengar, räntor och även vår barns veckopeng. Törs vi prata om dem så hittar vi snart enkla nya grepp.

I början på året radas nyårslöftena upp. Nytt gymkort tillhör de vanligaste löftena. Att må bättre måste var något som många vill. Men ohälsan är ännu större i vår plånboken. Om 20% av svenskarna idag är överviktiga så är 70 % överviktiga och felnärda i plånboken. Så många gör enkla fel!

Löneförhandla känns viktigt, men med dagens låga tillväxt blir det svårt att bryta ny mark. Att slita 10 timmar extra i veckan ger ofta lite. Byta jobb är bästa vägen till klart bättre lön. Men att lite mer lön ger ändå väldigt lite. Att lägga lite tid på mer avkastning på sparpengarna ger mycket mer, eftersom det är betydligt större pengar.

Räntetjocka: Vi är inte överviktade i aktiefonder eller aktier, utan i räntor. Ojämnheten i vårt sparande beror istället på ojämn ekonomi. Vi måste istället lära oss att köra på en kurvig sparväg. 60% av våra sparpengar finns idag på räntekonto. Det är som att cykla jämfört med bil. De är bra på korta avstånd upp till 1-2 år.  Jag förstår de som tycker världsekonomin känns otydlig, men det nya är inte farligt. Nu är räntorna historiskt låga och lär inte stiga på länge. Vi måste välja. Enklast är en billig globalfond, för de pengar vi inte ska använda närmaste 3-4 åren. Det är som att köra bil. Klumpigt på korta avstånd, men bekvämt på långa avstånd.

Enkla åtgärder:
ISK-kontot: kan ge dig 15% mindre skatt närmaste årtiondet. Här kan du spara dina aktiefonder och aktier och få idagsläget bara 0,5% skatt per år. (Kapitalförsäkring fungerar på ett mycket lika sätt, men ISK-kontot är alltid utan avgifter och alltid utan inlåsning) Fel skatt kan över några årtionden snittsvensken 200 000 kronor.

Konton utan avgifter finns av flera slag. Många svenskar betalar miljarder i kontoavgifter varje år i pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar, livförsäkringar mm. Kräv en nolla på avgiftsraden, eller byt bank. 0,65 i årsavgift kostar oss över 100 000 kronor under ett liv.

Billiga fonder: Billiga aktiefonder kostar under 0,5%. Det är 1/3 av snittsvenskens avgifter. Välja rätt här ger dig över några årtionden 200 000 kronor.

Prata bolåneräntan – med banken. Att prata är första steget. Sedan kan vi pruta.Pruta 10 000 kr per år är inte ovanligt. Ta det i 10 år och du har 100 000 i handen. Tänk att du gör det i kanske 30 år.

Prata med barnen om pengar är grunden för att även de ska kunna förstå och ta ansvar. Mer om det inom härnäst.

Vad gör du för att hjälpa dina pengar lite grann?/claes hemberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar