fredag 25 januari 2013

Stopp för sms-betalning

Stopp för sms-betalning

Från och med 1 februari går det inte att betala varor och tjänster direkt via sms på samma sätt som tidigare. Kapplöpningen för att hitta den nya standarden för mobila betalningar är i full gång och någon ny standard är ännu inte etablerad. 

Lagarna kräver en ökad säkerhet och registrering för att handla med mobilen. Därför är det inte längre möjligt att köpa tjänster via sms på samma sätt som tidigare.

Alternativet för de småföretag som tar betalt via sms i dag är hittills sannolikt WyWallet som är fyra svenska mobiloperatörers gemensamma satsning på att skapa en ny standard för mobila betalningar.

Kritik mot villkoren
Succén har dock inte varit omedelbar då många kunder vägrat registrera sig eftersom det av användarvillkoren framgår att de fyra bolagen kan använda dina uppgifter i marknadsföringssyfte och vid ”kundanalyser”.

Med WyWallet går det att betala för sms-köp och handla på nätet, eller genomföra transaktionerna inne i olika appar. Det går också att överföra pengar till andra WyWallet-kunder direkt i appen.

Många alternativ
Den mobila betalningsbranschen skälver och många nya alternativ skapas just nu. Än är det alldeles för tidigt att rekommendera något av alla de system som nu ser dagens ljus.

Bankerna har till exempel gått samman i tjänsten Swish, medan Bart och SEQR är ytterligare två uppstickare på mobilbetalningsmarknaden. Förutom dessa större satsningar finns många nya smarta betalningslösningar som slåss om att få bli ”vår” app.

Eftersom svenskar är positiva till kortbetalningar har det riktigt stora genombrottet för mobila betalningslösningar låtit vänta på sig. Den som lyckas skapa en mobil betalningstjänst med ett antal andra nyttofunktioner kan ha en möjlighet till ett sådant genombrott.

Nya Affärer tipsar om några av de större satsningarna på mobila betalningslösningar:
• WyWallet, ägs av de fyra mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och 3. Med WyWallet kan du köpa biljett via sms, föra över pengar mellan privatpersoner samt köpa och sälja på nätet. Startar pilotprojekt i butiker i år. Installera app, samt skapa ett WyWallet-konto kopplat till bankkonto, faktura, kort eller via mobilräkningen.

• SEQR, ägs Seamless. Genomför pilotprojekt i olika Hemköpsbutiker i samarbete med SBAB och Axfood. Med SEQR kan du föra över pengar mellan privatpersoner. Installera app och skapa ett SEQR-konto kopplat till bankkonto eller faktura.

• Bart, ägs av Swedbank. Genomför pilotprojekt i utvalda Hemköpsbutiker i samarbete med Axfood. Ladda ned app och koppla den till bankkort. Gäller inledningsvis endast för Swedbanks kunder.

• Izettle, entreprenörsägt. Kortöverföring mellan privatpersoner och småföretagare. Ladda ned app och ta betalt (eller betala) med ditt bankkort.

• Payair, Payair Technologies. Näthandel. Ladda ned app och koppla till bankkort. Säkerhetslösningen är bankernas egna.

• PayPassWallet Services, Mastercard. En digital plånbok där du kan lägga in dina betalkort. Siktar främst på näthandel. Lanserar under året.

• Swish, ett nytt samarbete mellan Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar. Via Swish går det att göra överföringar mellan privatpersoner i realtid. Installera app, anslut ditt konto till ditt telefonnummer och överför pengar till valfritt konto i någon av de anslutna bankerna.

Christer Fälldin, red@privataaffarer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar