torsdag 24 januari 2013

Utvecklingen sker i ett enormt tempo - Computer Sweden

Utvecklingen sker i ett enormt tempo - Computer Sweden

"Mobil e-handel har en sådan extrem tillväxt att begreppet m-commerce seglat upp som ett av de allra hetaste nya it-floskelorden.", skriver Sverker Brundin.

Bill Gates har hävdat att människor alltid överskattar vad som ska hända inom tre år, men underskattar vad som händer inom tio år.

Jag minns när jag i början av 00-talet som utvecklare kikade på wap, som då var den hetaste tekniken för att få in webbinformation på telefoner. Den hajpades enormt och väntades få stort genomslag på kort tid. Det finns många fler exempel på hajper som inte höll.

Vad är det då som talar för att mobil e-handel just i år skulle få sitt stora genombrott?

  • Surfandet från mobila enheter kommer enligt många bedömare i år att gå om surfandet från vanliga datorer.
  • Många tror att det inte dröjer länge förrän smarttelefoner och plattor blir de största hårdvaruplattformarna, inte minst gäller det tredje världen.
  • En mängd av de stora detaljhandlarna satsar stort på mobil e-handel, se artikeln här intill.
  • Mobila betallösningar har för första gången börjat få genomslag hos de stora aktörerna på marknaden – banker, telekombolag och stora matvarukedjor.

Bakgrunden är det stora genombrottet för smarttelefoner och surfplattor. Alla känner till de stora framgångarna för Apples Iphone och Ipad samt för Googles Android, inte minst ihop med Samsungs snabba framgångar.

Under 2012 blev Microsoft dessutom äntligen klart med sin första riktigt bra fungerande plattform för mobila prylar. Det innebär ett markant ökat intresse för Windowsförsedda plattor och smarttelefoner under det här året.

Länge var det appar som drev användandet av den mobila webben. Många krånglade också med särskilda mobilsajter. Under 2013 tror de flesta experter att responsiv design kommer att bli den ledande tekniken.

Den gör det möjligt att bygga en sajt som anpassar sig själv efter skärmstorlek och därmed blir mycket mer flexibel än vad som är möjligt när utvecklaren bygger specifikt för en viss plattform.

Medan ”vanlig” e-handel mer och mer börjar betraktas som vilken handel som helst är mobil e-handel fortfarande så pass nytt och har en sådan extrem tillväxt att begreppet m-commerce seglat upp som ett av de allra hetaste nya it-floskelorden.

Räkna med att det fortsätter under de närmaste åren och att de flesta företag mer eller mindre panikartat lanserar nya mobilsatsningar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar