onsdag 26 juni 2013

Energiinvestera i stugan

Energiinvestera i stugan

Tips 1: ”Enkla stugan”

I kustområden, på öar och långt ute på landsbygden är det inte alltid möjligt, eller för dyrt, att ansluta sig till elnätet. Då kan du istället investera i ett eget elaggregat som driver viktiga funktioner som belysning, pumpar med mera.
  • Solcellspaket som inkluderar solceller, regulator och batteri för lagring. Ett batterisystem på 12 eller 24 volt kan med hjälp av en inverter driva vanliga hushållsapparater på 230 volt. Komplettera eventuellt med ett reservelverk. Prisnivån för ett mindre komplett paket, är cirka 5 000-10 000 kr, beroende på stugans storlek och behov.
  • En vindsnurra eller ett hybridsystem (solceller/vindsnurra) kan vara ett alternativ om du behöver el året om. Tänk på att det krävs mycket gynnsamma vindförhållandena för att denna investering ska vara motiverad. Prisnivån för vindsnurror och hybridsystem varierar mycket beroende på val av teknik, kontakta en leverantör för uppgift.
  • Ett gasolaggregat kan användas för mer energikrävande apparatur, till exempel spis och kylskåp. Priset för en gasolspis ligger kring 5000 kr, medan ett kylskåp är några tusenlappar dyrare.
Tips 2: ”Normala fritidshuset”
De allra flesta fritidshus värms idag upp med direktverkande elvärme. Har du höga elkostnader lönar det sig att installera en extra värmekälla som avlastar eluppvärmningen.
  • En luft/luftvärmepump kan ersätta elvärmen under stora delar av året och passar särskilt bra om ditt hus har en öppen planlösning. Välj en värmepump av etablerat märke där du kan dra nytta av funktioner som underhållsvärme och luftrening. Prisnivå: 15 000-25 000 kr.
  • En ved- eller pelletskamin ger snabb uppvärmning och kan under rätt förhållanden klara hela stugans uppvärmningsbehov. Kaminen behöver dock fyllas på med ved/pellets regelbundet och klarar inte att underhållsvärma stugan under längre period.  Prisnivå: 10 000-35 000 kr.
  • En luftsolfångare som automatiskt ventilerar stugan med varmluft så fort solen skiner. Solfångaren bör placeras på en solig vägg eller ett tak där den inte skuggas. Kostnad: 5 000-10000 kr.
  • En luftavfuktare är ett energieffektivt sätt att hålla inomhusklimatet torrt. För fritidshuset är det en fördel om avfuktaren även fungerar vid låg temperatur. Kostnad: 3 000-10 000 kr.

Tips 3: ”Fritidshus med åretruntkrav”
Planerar du att rusta upp fritidshuset för vintervistelse eller åretruntboende? Då bör du se över hela husets klimatskal och passa på att samordna arbetet med energiinstallationerna. Överväg långsiktiga investeringar när det gäller isolering, fönster, värmesystem och ventilation. Ett tips är att rådgöra med en energirådgivare om hur du ska gå tillväga.
  • Tilläggsisolera enligt rekommendationer för nybyggd villa. 
  • Förbättra ventilation med mekanisk frånluftsventilation, eller mekanisk till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning. Installationen förutsätter att huset är välisolerat och tätt.
  • Komplettera eller byt värmesystem: Vid ombyggnation eller nybyggnation kan du överväga att ersätta direktverkande el med ett vattenburet värmesystem. Kostnaden för att byta värmesystem kräver en kalkyl utifrån hur huset är byggt, hur det ska värmas (golvvärme/element) och med vilken teknik (t ex värmepump eller biobränsleanläggning). Investeringskostnaden blir lägre om du nöjer dig med att komplettera den befintliga uppvärmningen (enligt förslagen i tips 2), men däremot kan driftkostnaderna på sikt bli högre jämfört med ett vattenburet system.
Lars Bärtås, red@privataaffarer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar