torsdag 27 juni 2013

Här är årets bästa aktier

Här är årets bästa aktier

Samtidigt som börsen haft tvära kast under första halvåret har vissa aktier pekat spikrakt uppåt. Nya börsgiganten sopar banan med storbolagen. På småbolagslistan noteras rusningar på över 300 procent.  

Årets sex första månader har varit en svängig historia på börsen. Efter ett inledande rally har en stor del av uppgången raderats ut under våren och början av sommaren.

Inte minst den senaste veckan har det surnat till, efter pessimism kring fortsatta centralbanksstimulanser i USA och kreditoro i Kina. Avkastningen på cirka 5 procent plus utdelningar i år får ändå betraktas som godkänt.
Många aktier har dock stått emot den senaste tidens nedåtrekyl. ICA Gruppen, tidigare Hakon Invest, befinner sig nära årshögsta och är bästa storbolaget så här långt. Köpet av nederländska Aholds aktier i Ica har fått ett översvallande mottagande på marknaden. Därmed har man full kontroll över en stabil kassako som genererar höga intäkter även när konjunkturen svajar.

Investmentbolaget Kinnevik, som fortsätter storsatsningen på e-handel, har också fått marknadens uppskattning och är näst bäst bland storbolagen. På topp 5-listan platsar även verkstadsjätten Trelleborg, mediebolaget MTG och storbanken Nordea.

Största raketen på Mid Cap-listan är Vostok Nafta som har dubblat sitt börsvärde i år. Investmentbolaget har storstädat i portföljen, vilket varit lyckosamt för aktieägarna. Jordbruksföretaget Black Earth Farming och skogs- och sågverksbolaget Rusforest har knoppats av genom utdelning till aktieägarna. Kvar i portföljen är de båda ryska konsumentbolagen Avito och Tinkoff Credit Systems.

I samband med att familjen Lundin sålde hela sitt innehav i Vostok Nafta i maj skrev Privata Affärers börsskribent Marcus Hernhag en aktieanalys. Han bedömde då att den stora uppgången sannolikt är över, men tillade att en chanspost inte är fel.

I vanlig ordning hittar vi de största kursrusarna på småbolagslistan. Särskilt är teknikbolag inom fingeravtryck stekheta på börsen. Fingerprint Cards har rusat i flera omgångar och är nu upp hela 368 procent i år. En stororder från Asien och samarbete med mjukvarujätten Microsoft har utlöst vilda börsfester. I tätklungan skuggar Precise Biometrics i samma sektor.

Biotekniksektorn har också stora vinnare i Allenex och Oasmia.

Halvårets bästa aktier


Large Cap utv i år
ICA Gruppen 62%
Kinnevik 26%
Trelleborg 25%
MTG 23%
Nordea 20%


Mid Cap utv i år
Vostok Nafta 100%
Eniro 70%
SAS 66%
Nobia 54%
Nolato 45%


Small Cap utv i år
Fingerprint Cards 368%
Precise Biometrics 336%
Allenex 218%
Oasmia Pharmaceutical 149%
Sensys Traffic 139%
Joakim Petersson, joakim.petersson@privataaffarer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar