Experter på säkerhetsföretaget Lookout rapporterade i maj till Google om att det gick att få Google Glass att köra skadlig kod med hjälp av qr-koder. Anställda på företaget lyckades ta kontrollen över en Glassenhet med hjälp av en sådan kod. När koden fotograferades fick den Glass att ansluta sig till en wifi-åtkomstpunkt från vilken det gick att övervaka anslutningar från Glassenheten. Det gick också att omdirigera enheten till en sajt med skadlig kod, skriver IDG News.

Google åtgärdade den här sårbarheten i början av juni och den har nyligen offentliggjorts i efterhand. Lookouts chefsforskare Marc Rogers lyfter fram den som ett exempel på nya säkerhetsproblem i en värld full av uppkopplade enheter av olika slag.

Nu rapporterar säkerhetsföretaget Symantec om fler problem som kan drabba Glass och andra mobila enheter. Ett exempel är att det går att köpa en enhet som heter Wifi Pineapple för 100 dollar, cirka 655 kronor, med vilken det går att anta namn från existerande wifi-nätverk. Det går alltså att få en mobil enhet att tro att den ansluter sig till ett visst nätverk.

Eftersom många enheter letar efter nätverk de tidigare varit anslutna till finns det gott om tillfällen att utnyttja en enhet som Wifi Pineapple. När en enhet väl anslutit sig går det att få tillgång till trafiken till och från den.

Marc Rogers ger fler exempel på potentiella säkerhetsproblem i en värld av uppkopplade enheter: ”En traditionell termostat på ett kontor är inte så intressant för cyberbrottslingar. En uppkopplad termostat som kan ge information om hur många personer som finns i en byggnad är intressant.”, skriver han i ett blogginlägg.