onsdag 14 augusti 2013

Så skyddar du dig mot identitetsstölder

Så skyddar du dig mot identitetsstölder

Den svenska offentlighetsprincipen skapar problem. Nu har internationella bedragare fått upp ögonen för hur enkelt det är att kapa din identitet. Säkerhetsexperter varnar för att en ”bedrägeriepidemi” är på väg att drabba oss. 

Det norska säkerhetsföretaget Risk Information Group larmar enligt Aftonbladet om en stor ökning av antalet kapade identiteter och fall när bedragare utnyttjar andra personers personliga information för att genomföra köp med hjälp av kapad kreditkortsinfo. Sverige är särskilt utsatt för den här typen av bedrägerier.

Här är de vanligaste tillvägagångssätten:
  1. Det är lätt att begära ut information om alla som inte har skyddad identitet. Skatteverket lämnar ut uppgifter om dig när någon begär det.
  2. Det går att beställa legitimationer på nätet. Bedragarna använder din information, men skickar in sitt eget foto till legget.
  3. Det finns flera sätt att ändra adress på i dag, antingen via Skatteverket, Posten eller på nätet. Bedragarna passar på att adressändra åt dig när du är bortrest.
  4. När din identitet är kapad kan bedragaren handla på nätet till din ”nya” adress, utan att du vet om det.
  5. När det drar ihop sig och du förstår vad som har hänt går det inte att hitta den eller dem som kapat din identitet.
Vad kan du då göra för att skydda dig? Mot de första punkterna ovan är det svårt att inte råka illa ut om någon med bedrägliga avsikter sätter klorna i din identitet. Det krävs särskilda skäl att få skyddad identitet hos Skatteverket och andra myndigheter, så det är inget att förlita sig på.

Den som redan råkat ut för ett bedrägeri kan också blockera sitt personnummer för kreditupplysning. När det är gjort går det inte att utnyttja din identitet för att ta lån eller göra avbetalningsköp i ditt namn.

Var även försiktig med vilken information du lämnar ut om dig själv i sociala medier. Om du har en egen facebooksida kan du stänga den för dem du inte känner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar