tisdag 8 oktober 2013

5 heta öppna trender - TechWorld

5 heta öppna trender - TechWorld

Kraschande världsekonomier, fallande valutor, it-kostnader som skenar och spionskandaler. Allt pekar mot en kommande guldålder för öppen källkod. Här är de hetaste öppna trenderna just nu.

Om du vill öka dina chanser att få det där perfekta it-jobbet är öppen källkod ofta en utmärkt ingång. Men vad är det som är hett just nu? Här listar vi fem stycken heta öppna trender för den som vill hänga med.


1 Hej webrtc! Hejdå Skype!

En av de absolut hetaste trenderna är utvecklingen av webrtc. Förkortningen rtc står för real time communication, det innebär att du snart kan prata med vem som helst gratis över internet utan att behöva ha någon annan mjukvara installerad än en webbläsare.
Webrtc stöder både ljud och videosamtal, snabbmeddelanden och fildelning. Insticksmoduler ska även göra det möjligt att dela ditt skrivbord med din motpart. På utvecklarnas att göra-lista finns även stöd för gruppsamtal.
Största förlorarna är givetvis de redan prispressade teleoperatörerna, men även Skype och Lync ligger i farozonen. Microsoft är med i den grupp som utvecklar webrtc, men har motsatt sig designen bakom som dikterar villkoren för vilka omkodare (codecs) som måste användas. Största drivkrafterna bakom webrtc är Mozilla Foundation med Firefox OS och Google med Android och sin webbläsare Chrome.

2 Mjukvarudefinierade nätverk

Virtualiserade servrar, lagringsnätverk och molnet i stort har gjort att det inte längre existerar någon tydlig gränsdragning i datacentret. Kravet på automatisering och en programmerbar nätverksmiljö har gjort att initiativet Opendaylight dragits igång i april det här året.

Opendaylight är ett konsortium av där bland annat IBM, Ericsson, Brocade, Cisco, Red Hat och Microsoft är medlemmar.

Principen är enkel. Nätverksutrustning består vanligtvis av ett dataplan och ett kontrollplan. Dataplanet där trafiken flyter rent fysiskt ser ut som det alltid har gjort, men kontrollplanet har nu abstraherats bort under ett gemensamt api.


Johan Broman, Red Hat.
- Det är spännande att man anammat en tankemodell som ligger nära Red Hat, säger Johan Broman, lösningsarkitekt på Red Hat, som är på väg att implementera Opendaylight i sin distribution för Openstack.

Den nya tekniken, som mer övergripande kallas software defined networking (sdn), gör att det blir betydligt enklare för nätägare att programmeringsmässigt säkerställa en viss kvalitet på en förbindelse mellan punkt a och punkt b, även om du har en massa olika hårdvaruleverantörer på vägen.


3 Öppen säkerhet

Säkerhet blir aldrig omodernt, och kanske lite av samma anledning är säkerhet inte heller speciellt modernt - om vi inte pratar om öppen säkerhet. NSA-skandalen där det framgick att USA:s underrättelsetjänst implementerat bakdörrar i allsköns säkerhetsmjukvara har orsakat en mindre rusning till öppna produkter, där det åtminstone går att säkerställa hur koden bakom fungerar.

En aktör som togs på sängen är öppna e-postmjukvaran Kolab vars sajt blev överbelastad då journalisten Pamela Jones som står bakom sajten Groklaw lade ner verksamheten. En sökning på "Kolab" på Google Trends visar en enorm spik i augusti månad.

- Allt handlar om Groklaw, säger Kolabs Christoph Wickert.


Christoph Wickert, Kolabs.
- Ägaren till Groklaw skrev att hon stänger sin blogg eftersom hon inte litar på e-post längre, och att hon skulle flytta till Mykolab, vårt nya hostingerbjudande. Efter det uppmärksammades vi på Slashdot, Ars Technica, Gizmodo och så vidare.

En annan trendspik är användandet av krypterings- och anonymiseringsnätverket Tor. I efterdyningarna av NSA-skandalen har belastningen på Tor-nätverket mer än fördubblats - ett tydligt tecken på att öppen säkerhet blir allt viktigare.

4 3d-utskrifter och öppen källkod

3d-skrivare befinner sig fortfarande på experimentstadiet, eller åtminstone i en mycket tidig fas, men redan nu finns en rad öppna mjukvaror redo för dig som vill knepa och knåpa själv.

3d-programmet Blender har insticksmoduler som gör livet enklare för den som vill skapa spektakulära 3d-konstverk och samtidigt minska risken att kreationen förvandlas till den spaghetti-röra vi nu är vana att se när en 3d-utskrift plötsligt löper amok.
Red Hats experimentella Linuxdistribution Fedora var först ut med att implementera ett komplett arbetsflöde från cad-modell till färdig utskrift i Fedora 19.

En annan anledning till att 3d-utskrifter och öppen källkod är den perfekta kombinationen är att ritningarna till modellerna som skrivs ut kan distribueras fritt. Det här uppskattas verkligen inte av vare sig den amerikanska vapenlobbyn eller förespråkare av mer restriktiva vapenlagar. Hur som helst så är katten nu ute ur lådan.

5 Framtidens operativsystem är öppet

Det här är en trend som pågått under en längre tid men som har visat sig extra tydligt under det senaste året. Morgondagens operativsystem är öppet, men inte på det vis vi trodde det skulle bli för tio år sedan.

Windows finns numera på endast 35 procent av alla skeppade enheter om vi räknar in både datorer, telefoner och surfplattor. Nummer ett är numera i stället Android, och det finns även en flora av andra Linuxbaserade uppstickare.

Canonical satsar hårt på sin telefon Ubuntu Edge där html5 och applikationsramverket Qt ligger i botten ovanpå en Linuxkärna.

Tidigare har det varit strul med öppna drivrutiner, speciellt på grafikkortsområdet, men nu är detta inte längre ett problem. Intel har skeppat öppna drivrutiner sedan många år tillbaka och AMD har nyligen storsatsat på att deras öppna grafikdrivrutiner ska nå samma kvalitet som de stängda. Till och med Nvidia har börjat skärpa till sig och samarbeta, även om de har en lång väg kvar tills de är lika öppna som AMD och Intel.

Vill du hänga med i den här utvecklingen bör du se till att vässa dina kunskaper inom html5 och Qt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar