måndag 28 oktober 2013

Han bygger ett Google för anonyma - Computer Sweden

Han bygger ett Google för anonyma - Computer Sweden

Den anonyma sökmotorn Duckduckgo har fått vind i seglen efter NSA-skandalen. Den sparar varken sökhistorik eller använder cookies. "Folk upplever sociala nätverk som personliga men sökningar är ännu mer personliga", säger grundaren Gabriel Weinberg.  

Gabriel Weinberg.
CS/Paoli, Pennsylvania (USA)

Solen skiner när tåget tuffar in till Paoli, en söt liten stad 20 minuter från Philadelphia, där Duckduckgo har sitt kontor i ett charmigt stenhus som de delar med en optiker och arkitektfirma. Här, mitt emot en parkeringsplats och Burger King sitter entreprenörerna som utmanar Google.

Namnet Duckduckgo kommer från barnleken Duck duck goose, en slags kull och grundaren Gabriel Weinberg fick idén 2008, ett par år efter att ha sålt sitt första bolag.

Då flyttade Weinberg, en småblyg 34-åring i jeans och t-shirt, ut på landet och började plita på nya projekt. Tre av dem råkade vara sökrelaterade och blev grunden för Duckduckgo. Det första var att ladda ned Wikipedia och Wikias hela innehåll på servrar, processa det och göra det sökbart. Det andra att identifiera och ta bort spam vid sökningar. Det sista var ett crowdsourcat projekt där deltagare fick dela med sig av sina favoritlänkar inom olika områden, snarlikt Quora, en crowdsourcad fråga-svar sajt.

Vad Weinberg insåg med sökningarna var att "i 80 procent av fallen så är det mer användbart med ett rakt svar än med en länk". Han började sy ihop sina tre projekt till en sökmotor och inledde samarbete med den datoriserade kunskapsmotorn Wolfram Alpha samt crowdsourcade sajter som Crunchbase, Github och The Free Dictionary. För de lokala sökningarna använde han Yelp och Foursquare.

– Vår approach var baserad på diskussioner i olika nätforum, så vi ville koppla ihop de sajter som var riktigt bra på det, säger Weinberg.
Anonymiteten i Duckduckgo kom som en eftertanke, något som användarna efterfrågade.

– Sökningar är mer personliga än sociala medier. Man knappar in sina problem och drömmar. Varför skulle jag spåra människor, började Weinberg fråga sig.

Då de flesta servrar automatiskt sparar ip-adresser, fick Duckduckgo aktivt gå in och ändra i mjukvaran. De använder inte heller cookies. Till skillnad från Google, som spårar användare för att tjäna pengar på sina andra produkter som Gmail och Youtube (med skräddarsydda annonser), så är Duckduckgo slimmade nog att nöja sig med en annons per sökning. Reklamen är direkt kopplad till sökordet istället för till användarens sökhistorik. De saknar användarlogin och har en krypterad uppkoppling.

2011 kammade Duckduckgo hem tre miljoner dollar i riskkapital från Union Square Ventures, som även investerat i Twitter, Foursquare och Kickstarter.

I spåren av NSA-skandalen har Duckduckgos användare skjutit i höjden, från 1,7 miljoner sökningar om dagen i maj till 4 miljoner idag. Det är förvisso inte mer än en halv procent av världsmarknaden, men Weinberg hoppas att allt fler upptäcker smidigheten med att få raka svar serverade, utan att Storebror ser dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar