fredag 11 oktober 2013

Nfc står sig väl i kampen mot bluetooth - Computer Sweden

Nfc står sig väl i kampen mot bluetooth - Computer Sweden

Apple struntar i nfc och satsar i stället på bluetooth. Men bluetooth är inte bättre än nfc bara för att räckvidden är längre.

Near field communication, nfc, har kort räckvidd vilket gör tekniken väl lämpad för betalningslösningar. Du måste hålla telefonen alldeles intill läsaren. Det är en del av säkerheten.
Nfc dödförklarades av flera amerikanska kommentatorer när Apple släppte version 7 av IOS, operativsystemet för Iphone och Ipad.

Mobiltelefoner med Android klarar nfc, liksom telefoner med Windows Phone. Men Apple vill inte ha det. I stället satsar Apple på ett eget ekosystem, baserat på den strömsnåla varianten av bluetooth, bluetooth low energy. Hur detta kan hota nfc kan man undra.

Apples ekosystem bygger på programmet Ibeacon som ingår i IOS 7. Beacon betyder ungefär 'fyr'. Det är butiker och offentliga inrättningar som ska sätta upp små fyrar. Fyrarna känner av ifall någon passerar med Ibeacon aktiverat i sin Iphone. I så fall kan telefoninnehavaren hälsas med ett rabatterbjudande. Tekniken fungerar på ungefär tio meters håll.

Själva kommunikationen går på bluetooth low energy. En gång i tiden hette det Wibree. Numera är det en av två jämbördiga varianter av version 4 av bluetooth. En enkel knapptryckning räcker för att gå över från klassisk bluetooth till den mer strömsnåla varianten. Priset för strömsparandet är kortare räckvidd.

Den relativt korta räckvidden ger möjlighet till tämligen exakt positionsbestämning. Man kan tänka sig hjälp med att hitta i köpcenter och museer.

Det finns redan företag som tillverkar och säljer "fyrar" för Ibeacon, men om något företag har infört funktionen så har det undgått mig. Programmerare har redan börjat experimentera med det. Det behövs nämligen ingen särskild fyr. Man kan köra två eller flera mobiltelefoner mot varandra, till exempel för skattjakt.

Men ett hot mot nfc?

Nfc kräver en aktiv handling från användaren. Man måste hålla nfc-kortet precis intill läsaren. Nfc kan också ingå i en mobiltelefon, men då måste man hålla telefonen intill läsaren. Det är alltså ett mer lätthanterligt alternativ till att dra kortet genom en kortläsare med springa.

Det finns betaltjänster som använder nfc, men de tycks stå på tillväxt. Däremot är nfc i allmänt bruk för inpassering. Att använda Apples trådlösa tjänst för inpassering eller betalning verkar inte som en bra idé, med tanke på att räckvidden är ungefär tio meter. Det skulle bli mycket klickande i tunnelbanespärrarna när det står ett ungdomsgäng strax intill.

Och vem av er var det som betalade för en kopp kaffe?

Apples uträkning är att kundkort och liknande inte kan ersättas med nfc. De flesta kommer inte att gå fram till en kortläsare i köpcentret och hålla upp sitt kort för att få ett specialerbjudande. Om erbjudandet poppar upp i telefonen med automatik när man passerar tar man nog en titt.

För betalningar krävs det autentiseringslösningar, vilket krånglar till det jämfört med nfc. Men det är klart, Iphone läser fingeravtryck numera. Det är ändå ett vågspel att introducera ett sådant system utan att bjuda in andra aktörer.

Så jag tror inte att nfc är hotat. Det finns plats för båda teknikerna.

Men det finns onekligen en uppsjö av trådlösa tekniker för dataöverföring. Computer Sweden har sammanställt några av de mest kända, och ett par mindre kända, här bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar