onsdag 23 oktober 2013

Snart slut på räkmackan för storbankerna

Snart slut på räkmackan för storbankerna

Aktiekurserna stiger snabbare än vinsterna och därmed ökar värderingarna. Storbankernas räkmacka på börsen ser ut att närma sig slutet.  

De två senaste åren har bankaktier varit riktigt bra placeringar. Dagens rapportbanker Nordea och Handelsbanken har på tolv månader stigit med 32 procent respektive 25 procent med dagens initiala kursförändringar inräknade.

Största anledningarna till att aktierna gått upp är fortsatt lättnadsrally efter finanskrisen och att de svenska storbankerna är riktiga kassakor, som många placerare vill vara med och mjölka på utdelningar. Bankerna har även klarat årets lågkonjunktur bra. Under årets tre första kvartal är Nordeas och Handelsbankens rörelseresultat upp med 3 procent respektive 4 procent.

De båda bankernas vinster har därmed inte alls hängt med uppåt i samma utsträckning som respektive börskurs. Värderingarna har därmed stigit brant, men varken värderingen av de egna kapitalen eller P/E-talen räknat på nästa års vinstprognoser i Factsets databas känns direkt för höga.

Nordeas vd Christian Clausen nu ser dessutom ökad aktivitet och spår bättre konjunktur i hela Norden under 2014. Att bankernas vinster ska stiga framöver är å andra sidan redan inräknat i aktiekurserna. Det går därmed inte att komma från att storbankernas räkmacka på börsen går mot sitt slut.
Bolagen lär framöver gå bättre än aktierna, som med det sagt ändå inte lär bli sämre än börsindex. I värderingarna och i dagens rapporter syns inget slut på festen, men det finns färre räkmackor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar