tisdag 19 november 2013

Affärsstrategimodellering - CIO Sweden

Affärsstrategimodellering - CIO Sweden

Hur modellerar man affärsstrategi? Vilka modelleringspråk/ramverk finns det som stödjer affärsstrategimodellering? Dessa frågor fick jag besvarade förra veckan.

The Practice on Enterprise Modeling (PoEM) conference är en konferens för forskare och praktiker med fokus på EA och modellering som verktyg för flexibilitet, management, utveckling, och kravhantering. Årets upplaga gick av stapeln förra veckan i Riga, Lettland. Jag presenterade två artiklar och fick möjligheten att lyssna på flera andra spännande presentationer om avslutade och pågående projekt.

Man behöver inte åka så långt för att hitta spännande forskning inom EA. På Stockholms Universitet pågår ett skoj projekt kring affärsstrategimodellering. Constantinos Giannoulis och hans kollegor har först tittat på vad affärsstrategi faktiskt innehåller (eller snarare bör innehålla) och utifrån det skapat en metamodell som beskriver alla nödvändiga koncept och hur de relaterar till varandra. Sedan har de valt ut några av de allra vanligaste modelleringsspråken/ramverken (i*, e3value, BMO, EKD) för att se om de faktiskt kan modellera affärsstrategier. Spoileralert! Svaret är: Nja.

Läs mer i artikeln som finns bland de andra konferensbidragen (uppdelade i två delar, Short- och Full-papers). Short-papers (där ni finner den beskrivna studien) finns öppen för alla gratis, se nyhetslänkarna.

Robert Lagerström, från ett vackert men grått Riga
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar