tisdag 26 november 2013

Heta it-trender har dolda nackdelar - TechWorld

Heta it-trender har dolda nackdelar - TechWorld

Byod, big data och sakernas internet är bara några exempel på de hetaste it-trenderna just nu. Även om de för med sig många fördelar har de också en del nackdelar som alla kanske inte tänker på.

Paas – platform as a serviceVisst verkar det smidigt att abonnera på en molntjänst som bara kostar småpengar per månad i stället för att lägga ut tiotusentals eller hundratusentals kronor på inköp av egna servrar? Finns det egentligen några nackdelar? Ja, fråga bara alla som drabbats av att en tjänst slås ut tillfälligt. I många fall kan en enskild tjänst som går ned påverka mjukvara som du skrivit för fyra andra paas-tjänster. Allt faller som dominobrickor. 

Byod – bring your own deviceDe anställda är många gånger positiva när byod införs i en organisation, men tongångarna är inte fullt så muntra när de inser att de tvingas installera mjukvara och uppdateringar på egen hand, och även ansvara för reparationer och inköp av ny hårdvara. Det kan snabbt förvandlas till en mardröm för den som inte är så teknikkunnig. Byod leder också till kompatibilitetsproblem eftersom användarna installerar olika program på olika sätt.

Surfplattor som ersättare för persondatorerAnvändare av surfplattor gillar att snacka om hur mycket de kan göra med sina enheter och att de inte längre behöver någon annan dator.

Det sistnämnda må vara sant om de bara surfar på nätet och skriver kortfattade svar på mejl, men om de ska skriva på riktigt krävs trots allt ett fullstort tangentbord. Om man kopplar in ett sådant till en surfplatta blir den näst intill lika klumpig som en bärbar dator, och då faller lite av idén med det hela.

Operativsystemet i surfplattor är ofta också mycket begränsat. Det går inte att installera egna appar hur som helst och öppen källkod-mjukvara är sällsynt. Allt går ut på att du ska vara nöjd med det som erbjuds och bara peka på stora knappar för att starta olika appar. Det är definitivt inte tänkt att du ska göra några djupare anpassningar i systemet.
 
Big data
De avancerade matematiska processerna som skannar igenom oceaner med stora data ger inte alltid de rätta svaren. Algoritmerna kan så att säga skilja på höger och vänster, men det krävs en människa för att se om det finns några riktiga orsakssamband som kan utnyttjas.

När man diskuterar big data har dessvärre många organisationer en tendens att enbart fokusera på att samla in så mycket data som möjligt, i stället för att investera i det kunnande som krävs för att få ut så mycket som möjligt från tekniken.

Sociala medier

Kommer du ihåg när dina vänner var personer som du faktiskt besökte? Nu har ordet vän förvandlats till något helt annat, i alla fall i sociala medier-världen.

Allt för många av de fantastiska berättelserna om folk som hittat tillbaka till varandra via till exempel Facebook följs av den tomhet som uppstår när de inser varför deras vänskap tidigare rann ut i sanden.

Systemet förstärker våra känslor, men det betyder också att det när våra allra värsta mobbingtendenser och uppmuntrar ett oändligt tiggande efter bekräftelse.

Internet of things – sakernas internet

I framtiden kommer vi att kunna logga in på våra bilar, kaffemaskiner och till och med våra skor. Prylarna kommer att samla in data som sedan utnyttjas av annonsleverantör som gör allt för att vi ska köpa mer saker med ännu bättre dataanslutningar. Vill vi verkligen att internet, grogrunden för virus, ska anslutas mot alla våra saker? Vill vi verkligen att bromsarna i våra bilar ska ha en egen ip-adress så att de blir hackbar för någon högstadieelev som experimenterar med dos-attacker?

Öppna kurser på nätet
Så kallade mooc-utbildningar, massive online open courses, det vill säga öppna kurser på nätet, är ofta billiga och ibland till och med gratis. De ger en utmärkt vy över whiteboarden och du kan lätt snabba upp eller sänka tempot.

Problemet är att många signaler går förlorade när du pluggar på nätet i stället för i ett klassrum. Du slipper visserligen högtravande och dumma kommentarer från andra studenter, men faktum är att det även ibland finns ett värde i att höra dessa.

Förespråkare för den mer ordinära skolan påpekar även att du missar en del andra saker, till exempel sena studiekvällar med skolkamraterna, lukten av gamla böcker i biblioteket och promenaderna runt campus. --------
It-världen är beroende av nya innovationer
och hajpen kring dessa. Allt nytt är bättre, finare och mer nödvändigt än den senaste vågen. Åtminstone låter det så när man pratar med it-försäljare. Verkligheten ser dock inte riktigt ut på samma sätt. Här följer en genomgång av några av de dolda nackdelarna i dagens allra hetaste it-trender.

”Störst nackdelar med stora data”

Av de uppräknande it-trenderna i bildspelet ovan har big data de allvarligaste nackdelarna. Det anser i alla fall Jonathan James, grundare av Areusecure och it-säkerhetsspecialist med ett brett it-kunnande. Han ser inte minst stora faror med betalningssystem där kortföretag samlar in information om hur, var, när och i många fall vad vi handlat, uppgifter som sedan korreleras mot ålder, kön, folkbokföringsadress, individens nettoinkomst och inkomstnivå i området för folkbokföringsadressen.

Jonathan James

Ur den datamängden kan otroligt intressanta analysresultat härledas, men det kan också vara problematiskt om det hamnar i fel händer. Vad händer till exempel om analyser och resultat hamnar utomlands hos en underrättelsetjänst eller fientlig gruppering?

– Data av den typen har också mycket stort värde på svarta marknaden, och enbart det incitamentet är tillräckligt för att många ska vara intresserade av att försöka komma över informationen, säger Jonathan James.

Däremot tycker han inte att nackdelarna med sakernas internet är lika mycket att orda om. I stället ser han desto mer fördelar med den trenden eftersom den kan leda till fler öppna protokoll och standarder.

– Ökad uppkoppling innebär också ökade krav på väl kontrollerade standarder för förflyttning av information och möjlighet till kontroll över vad som flyttas mellan enheterna. Många tillverkare baserar fortfarande sin informationsförflyttning på kommersiella protokoll, men sann och sömlös interaktion mellan enheter uppnås bäst genom att hålla sig till standarder som vem som helst kan nyttja och bygga sina lösningar på.

– Och om man ser till säkerheten är öppna standarder också att föredra eftersom det finns en genomlysning och transparens i hur protokollet fungerar, säger Jonathan James.


Artikeln bygger delvis på en förlaga av Peter Weyler på InfoWorld.
IDG News
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar