tisdag 17 december 2013

Teknik i kläder stark trend 2014 - CIO Sweden

Teknik i kläder stark trend 2014 - CIO Sweden

Teknik i kläder och accessoarer förutspås bli 2014 års stora tekniktrend. När priserna går ner väntas allt fler vanliga konsumenter investera i "bärbar" utrustning som förenklar vardagen.

Nyligen rapporterade BBC att Microsoft designat en ny BH som mäter kvinnors stressnivå med målet att  ”förhindra överdrivet stressrelaterat ätande”. Samtidigt har Sony ansökt om patent för sin ”smarta peruk” som förväntas kunna mäta blodtryck och har GPS-funktion.

Det här är bara några tecken i tiden. Teknik i kläder och accessoarer förutspås bli 2014 års stora tekniktrend, och när priserna går ner väntas allt fler vanliga konsumenter investera i ”bärbar” utrustning som bidrar till att förenkla vardagen.

Enligt Forrester-analytikern, Tim Sheedy, handlar det om mer än bara ”teknik för teknikens skull”. Det här är saker som verkligen fyller en funktion för att förenkla människors vardag.

Fortfarande är priserna för bärbar teknik relativt höga, många smarta klockar kostar nära 2000 kronor men enligt Gartners forskningschef Angela McIntyre kan priset komma att sjunka till runt 700 kronor för vissa modeller redan nästa år.

Men också mindre avancerad teknik, stegräknare och fitnessband, som redan funnits på marknaden ett tag kommer att öka tror Angela McIntyre. Det som förenar många av de bärbara teknikerna är att de uppfyller ett specifikt behov, konsumenterna är inte på jakt efter dyra helhetslösningar menar Angela McIntyre.

Hon får medhåll av IBRS rådgivare, Joe Sweeney :
- Den som vill konsolidera olika enheter för att ta fram en enhet som uppfyller alla behov konsumenten har missar poängen. Olika konsumenter, har olika behov, och de kommer att göra saker på olika sätt och det innebär att det kommer att finnas en stabil marknad för specialiserade enheter även i framtiden.

Under det kommande året kan även företag få fler användningsområden för teknik som går att bära som kläder eller accessoarer. Det menar Telsytes analytiker, Rodney Gedda:

- På företag skulle tekniken kunna tillämpas för att hjälpa till med övervakning, man kan tänka sig att den finns i operationssalar och så vidare.

Angela McIntyre på Gartner menar att en del företag kan börja använda bärbar teknik för att hjälpa personal som jobbar ute på fältet, till exempel tekniker och ingenjörer. Bärbara kameror kan användas för att utbilda de anställda på distans. På så sätt kan de också få vägledning av experter hemma på kontoret som kan vägleda dem steg för steg när de utför reparation av utrustning och liknande.

- De företag som ligger i framkanten då det gäller bärbar teknik planerar pilotförsök redan under 2014 och en del har redan använt tekniken i utbildningssyfte och för att genomföra hälsotester, säger Angela McIntyre.

Med sin egen version av Leornado da Vincis virtruvianske man vill Forrester visa hur bärbar teknik kan bli en del av den moderna människan.

Illustrationen baseras på en studie av 4657 vuxna amerikaner. 29 procent av de tillfrågade uppgav att de är villiga att ha teknik på sina kläder och många sa sig redan ha sådan teknik. 12 uppgav att de kan tänka sig bära smarta glasögon.

Mer futuristisk teknik som smarta linser och teknik som tatueras in i huden möttes av större skepsis, endast 4 procent av de tillfrågade kunde tänka sig bära smarta linser och 3 procent uppgav att de kunde tänka sig att tatuera in teknik.


CIO AUSTRALIA/CIO MAGAZINE 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar