tisdag 14 januari 2014

Kroes kräver svar om tv-frekvenserna - Computer Sweden

Kroes kräver svar om tv-frekvenserna - Computer Sweden

Nu ska mobilbranschen och tv-branschen tillsammans utreda hur de åtråvärda frekvenserna i UHF-bandet ska användas i framtiden. Det hoppas i alla fall EU.

EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes vill få fart på arbetet med att bestämma hur frekvenserna i UHF-bandet (470-790 MHz) ska kunna utnyttjas både för mobilt bredband och framtidens tv.
Idag används bandet främst för marksänd digital-tv, men frekvenserna är mycket attraktiva också för mobilt bredband.

– Europa måste använda spektrumet effektivare om vi vill kunna dra nytta av den senaste utvecklingen inom tv och internet. Därför behöver vi en ny konsensus om hur vi ska använda de frekvenser som idag används för rundradio, säger Neelie Kroes i ett pressmeddelande.

Nu tillsätter hon en grupp av företrädare för telekomindustrin och tv-branschen för att få ett snabbt svar på hur de båda branscherna ska kunna samsas om utrymmet framöver. Kroes krav är att gruppen tillsammans med medlemsstaterna ska ta fram en långsiktig strategi för hur frekvenserna ska kunna utnyttjas på bästa sätt och vilka möjligheter det finns för de båda grupperna att samsas om utrymmet. I sitt uttalande säger Neelie Kroes att dagens fördelning av frekvenser inte kommer att fungera med framtidens tv-vanor.

I gruppen ingår bland annat Telia Soneras nätchef Tommy Ljunggren, Teracoms policychef Lars Backlund och Peter Olson som ansvarar för Ericssons Eu-kontakter.

Gruppen leds av Pascal Lamy som är ordförande i tankesmedjan Notre Europe och har tidigare lett bland annat WTO. Nu har hans grupp på sig fram till i sommar att komma med ett svar till Neelie Kroes och kommissionen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar