onsdag 15 januari 2014

Routrar vidöppna mot nätet & nya nationella moln - TechWorld Weekly Update v.3

Routrar vidöppna mot nätet & nya nationella moln - TechWorld Weekly Update v.3

Krönika

Vem litar på nationella moln?

Alla vill hitta ett sätt att slippa undan NSA. Det förvandlades under 2013 till en prioriterad fråga för såväl företag och myndigheter som för privatpersoner. Vi litade, med goda belägg, allt mindre på stora amerikanska molnleverantörer som lagrade våra data på servrar som står på amerikansk mark, och därmed lyder under amerikansk lagstiftning.

Att ha nationella moln, med servrar som står inom landets gränser låter på papperet som en bra idé. Jag har själv sett det som en utmärkt lösning, men har börjat vackla rejält i mina åsikter (visst är det skönt när det händer?) ju mer insatt jag blivit i ämnet.

Det finns några uppenbara problem med nationella moln av den typ som Frankrike och Storbritannien nu sparkat igång. Det första är det mest självklara. Hur vet vi att att vi kan lita på att informationen i det nationella molnet ändå inte lämnas ut till annan statsapparat (läs. USA)?

Svaret är att vi inte vet. Men vi looovar!, säger våra egna makthavare. Och vi svarar att vi vet att deras löften kring sådana här frågor inte är värda luften som andas in för att uttala dem.

Problem nummer två berör själva tekniken. 
Det är osannolikt att ekonomiskt hårt pressade regeringar kommer att köpa in bästa möjliga tekniska lösningar och anlita de bästa leverantörerna av hårdvara. 

Nej, snarare kommer de leverantörer som drar ner byxorna snabbast och längst vinna en sådan affär.

De nationella molnen kan i värsta fall bli tekniskt undermåliga och innebära en betydligt större säkerhetsrisk än deras amerikanska motsvarigheter (med längre erfarenhet och större ekonomiska muskler och teknisk kompetens). Framtiden får utvisa om jag har rätt i mina (nyligen införskaffade) farhågor, eller om de nationella molnen verkligen blir en maktfaktor och utmanar molnjättarna.


Daniel Åhlin
Nyhetsredaktör, TechWorld
daniel.ahlin@idg.se

LÄS MER

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar