fredag 7 februari 2014

Del 2: Bättre mage | Kurera.se

Del 2: Bättre mage | Kurera.se





Mage 5 februari, 2014


Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket
som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din
mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på
magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises
egen väg till en välmående mage.





Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?

Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp
näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i
infektionssjukdomar.




Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?

I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller
inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med
näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande
bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och
kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.




Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få
svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?


Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och
dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga
halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra.
Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i
magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten
får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi
spjälkar proteinerna i maten.




Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast - att man har för mycket eller för lite?

Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders
sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland
annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura
uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas
magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar
bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.




Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?

Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som
heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur
födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar
att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga
psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras
även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder
till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i
sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.




Vad är nackdelar med för lite magsyra?

Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra
ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning
och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin
tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande
näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot
sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer
med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.




Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?

Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl
som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga
studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan
drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar
och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den
påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och
svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare
till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av
hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på
1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.




Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?

Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det
viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika
drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten
eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten
bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka
vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt.
Vatten med lite salt i är också bra.




Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit ”lurade” gällande att vi ska äta massa fibrer?

Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen
utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man
lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är
både godare och nyttigare.


Vad är candida och vad beror det på?

Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter.
Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga
kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen
och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt
immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.




Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?

Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska
symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande
med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker
gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte
kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar
alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som
luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och
faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.




Kan man bli av med candida på naturligt sätt?

Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen
under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta
minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också
undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel
yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man
måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av
mögelsvamp.




Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?

Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För
mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår,
bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som
växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag
bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka
tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd,
bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer
är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.




Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?

Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform
och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra,
hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste
man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen
påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av
tabletter som heter Hypochylin.





Av Redaktionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar